Жорж Димитров: Софийската опера дава духовна храна, но е и мисионер - bgnesagency.com
06 яну 2020

Жорж Димитров: Софийската опера дава духовна храна, но е и мисионер - bgnesagency.com

Софийската опера и балет като институция дава духовна храна, но има и мисионерска роля, заяви пред БГНЕС диригентът на операта Жорж Димитров.

„Генералният курс, който е поет под ръководството на акад. Пламен Карталов, е да дадем духовна храна на всички възрастови групи от нашето общество, да захраним нашата зала с бъдеща публика”, каза диригинетът.

Софийската опера и балет работи в няколко направления. Магията на изкуството се представя още в най-ранна възраст с Концерти за бебоци – възпитание на детска публика чрез опера и балет за съответната възраст: мюзикъли и концертна дейност.

„Искам да подчертая, че нашите първи солисти са абсолютно равностойни партньори на звездите от чужбина, които идват”, категоричен е диригентът и призна, че понякога лично предпочита да застане на сцената пред собствените си колеги, да се радва на изключителните им успехи.

Димитров отбеляза, че в направлението “Мюзикъл” акад. Карталов е отличен визионер с постановката на мюзикъла “Клетниците”. Това едно от най-големите музикални заглавия в световен мащаб, с най-много продажби, гледаемост и строг подбор на кастинг на озвучителна техника, концепция и постановка.

По отношение на цялостното развитие на операта Жорж Димитров отбелязва, че 2019 година е завършила с абсолютно преизпълване на всички на всички необходими критерии, заложени от принципала Министерство на културата.

„За новата 2020 година пожелавам на всички наши колеги сили, здраве, ентусиазъм, защото ни предстоят още по-големи предизвикателства. Посрещаме новото десетилетие с радост и с готовност за още по-големи задачи. ЧНГ на всички! С Бога напред и високо вдигнати глави, готови за абсолютно всяко предизвикателство”, уверено заяви диригентът. 

http://bgnesagency.com/bulgaria/%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B6