Новогодишна наздравица със Софийската опера и маестро Павел Клиничев от Болшой
01 яну 2020

Новогодишна наздравица със Софийската опера и маестро Павел Клиничев от Болшой

За 15-а поредна година двата гала концерта на 30 и 31 декември бяха напълно разпродадени.  По традиция Софийската опера и балет изпраща старата година с празничен Новогодишен концерт и дава едно красиво музикално начало на предстоящата 2020-а година, а програмата му винаги е изненада за публиката и тя се съобщава в последния момент. Идеята за Новогодишната Гала е на директора на Софийската опера и балет - акад. Пламен Карталов.

Дълго нестихващи възторжени овации получиха солистите, хорът, оркестърът и балетът на националния ни оперен театър на двата  Новогодишни концерта на 30 и 31 декември.  Бляскавите гала спектакли събраха почитатели на операта и балета,   меломани, софиянци и гости на столицата, решили да изберат един храм на музиката, за да посрещнат в празнична обстановка Новата 2020-а година.

На диригентския пулт на 15-ото издание на гала концертите за първи път застана маестро Павел Клиничев от Болшой театър.

В началото беше представена видеоретроспекция на програмата на Софийската опера и балет  през изминалата 2019-а година, в която бяха показани впечатляващи моменти от премиерни оперни и балетни спектакли, концертни изпълнения, фестивали, майсторски класове и гастроли.

Бяха представени празнични арии от творби на  Верди, Чайковски, Маскани,  Камий Сен-Санс, Моцарт, Офенбах, Йохан Щраус, Хренников и др, както и части от балети по музика на Обер, Минкус, Асафиев, Прокофиев и др. Прозвучаха дуета на Розина и Фигаро от „Севилският бръснар“, арията на Далила от „Самсон и Далила“, „Силата на съдбата“ от Верди,  Персийски марш от Й. Щраус, Валс от Хачатурян и др.

Брилятните изпълнения на солистите Мартин Илиев, Атанас Младенов, Даниел Острецов, Пламен Димитров, Хрисимир Дамянов, Росен Ненчев, Лилия Кехайова, Гергана Русекова, Цвета Сарамбелиева, Силвана Пръвчева, Станислава Иванова и др., с участието на хора и оркестъра на Софийската опера и балет заслужиха дълго нестихващите аплаузи на възторжената публика в Софийската опера. 

Празничната феерия беше допълнена с участието на балета и неговите солисти - Марта Петкова, Катерина Петрова, Цецо Иванов,  София Цуцакова, Джон Абенанти, Емил Йорданов, Кристина Чочанова - Иванова и техните темпераментни и майсторски изпълнения на  "Па дьо дьо" из балета "Пламъците на Париж" от Асафиев, "Полунощ" из балета  "Пепеляшка" от Прокофиев, "In taberna quando sumus" от "Кармина Бурана" от Карл Орф, "Танц с барабани" из балета "Баядерка" от Минкус и др.

Режисьор на празничния концерт е Вера Петрова.

Много емоции, приповдигнато настроение и тържественост на програмата  добави и  изпълнението на финала на премиерния мюзикъл "Клетниците" от Бублил и Шьонберг, радващ се на изключителен интерес от страна на публиката. Най-популярният мюзикъл в света е последното премиерно заглавие в репертоара на Софийската опера. На сцената излязоха Александър Георгиев, Ангел Антонов, Анна Вутова, Боян Арсов, Валентин Ватев, Весела Янева, Георги Джанов, Илия Илиев, Калин Душков, Николай Попов, Николай Войнов, Пламен Гранжан, Юлиана Тодорова.

Един от най-вълнуващите моменти и своеобразна кулминация на вечерта отново беше изпълнението на знаменития „Валс № 2“ от Дмитрий Шостакович, който изправи на крака публиката. На антракта зрителите вдигнаха тост с чаша шампанско за Новата година и си пожелаха заедно с целия екип на Софийската опера здраве и благоденствие през настъпващата 2020-а година!  В концерта на 31-ви декемвври в Новогодишната нощ в залата летяха празнини балони. Операта по традиция подарява на своите приятели чаша с надпис "Честита Новата 2020 година!"

ДА НИ Е ЧЕСТИТА, ЗДРАВА И УСПЕШНА 2020-А ГОДИНА!