Печат на тази страница

Честит рожден ден на Райна Кабаиванска! Тази вечер Софийската опера посвещава спектакъла "Турандот" на световната прима на операта.


Eдин от най-значимите оперни артисти на времето ни, кавалер на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината днес празнува юбилей.

Една българка последните десетилетия е най-известната оперна певица не само на Италия, но и на целия свят! Софийската опера и балет поздравява своята Райна за рождения й ден! Желаем й много здраве и много успехи с нейните ученици, които често споменават името й с благодарност.

Кабаиванска е най-значимия сопранов глас през втората половина на миналия век. Нейният дебют е през 1961 година в Миланската "Ла Скала".  Оттогава тя е част от големите оперни сцени.

Освен, че е най-известната българка в Италия, Райна Кабаиванска е и първата чужденка с престижната награда „Мария Калас“.

Представянето на учениците от Нов български университет  на сопрана продължава всяка година на сцената на Софийската опера. XIX международен майсторски клас на Маестрата събра овациите на публиката през тази година в първия ни оперен театърДългогодишно е сътрудничеството й със Софийската опера и с Пламен Карталов. Тя е чест и желан гост в Софийската опера и балет. Кабаиванска присъства и на Гала концерта по повод 90-годишнината от рождението на Николай Гяуров, с който беше открит настоящият сезон, под палката на  маестро Елио Бонкомпани.

Райна Кабаиванска бележи грандиозни успехи не само в изявите си на световните музикални сцени, но и като преподавател в Нов български университет. Тази нова роля в живота на певицата също й носи слава!  Някои от вече доказалите се имена от нейните Майсторски класове са участвали и в постановки на Софийската опера и балет, сред тях са Мария Агреста  ("Бохеми", дебют, 2010г.), Мария Радоева, сопран  ("Бохеми", дебют, 2010г.), Вероника Симеоне ("Вертер" от Жул Масне, 2013г.), любимката на маестро Рикардо Мути - Витория Йео ("Реквием" от Верди, 2018г., както и проектите "Норма" и "Трубадур"); Ана Петричевич, Сърбия, Марили Санторо, Италия и Давиде Риу, Корея и др (Турандот), Ева Джонг и Карло Сео от Корея („Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети) и др.

Маестра, обичаме Ви и желаем винаги да Ви виждаме сред нас с Вашите ученици!

Софийската опера посвещава спектакъла на "Турандот" от Пучини тази вечер, с участието на две големи оперни имена - звездата на Вагнеровия фестивал в Байройт Катрин Фостър и италианския тенор Паоло Лардзионе, сравняван с Хосе Карерас, под палката на маестро Джорджо Пройети, дирижирал последния "Турандот" в Япония с Гена Димитрова.