Световноизвестни певци с гастрол в „Турандот” на Джакомо Пучини през декември в Софийската опера и балет
12 дек 2019

Световноизвестни певци с гастрол в „Турандот” на Джакомо Пучини през декември в Софийската опера и балет

Световно известните Катрин Фостър и Паоло Лардизоне ще гастролират на 15 декември 2019 година от 19 часа в оперния спектакъл „ Турандот ”. Софийската опера и балет кани почитателите си на представлението, за да усетят магията на музиката на Пучини и да се потопят в китайската легенда за принцеса  Турандот. Това е една история за любов и перипетиите, през които преминава тя.

В ролята на красивата, но и жестока принцеса Турандот българската публика ще има възможност да види и чуе една от емблематичните изпълнителки на драматични роли Катрин Фостър, позната на меломаните в Европа и по света със сценичните си превъплъщения, предимно в оперите на Рихард Вагнер, представяни на сцените на Вагнеровия фестивал в Байройт, в Хамбург, Берлин, Токио, Вашингтон, Будапеща, Амстердам и други. Катрин Фостър е отличена с почетна стипендия на Кралската консерватория в Бирмингам за представянето си на международните сцени, а през 2018 получава наградата Reginald Goodall  на лондонското вагнерово общество  за невероятно доброто изпълнение на роли от опери на Вагнер.

В София Катрин Фостър ще си партнира и с  изтъкнатия италиански певец с международна известност - Паоло Лардизоне, сравняван от музикалната критика с Хосе Карерас, който ще се првъплъти в принц Калаф - готов дори да загуби живота си, но да спечели любовта на Турандот. Паоло Лардизоне е носител на редица национални и международни награди. Кариерата му преминава през участия на сцените на оперните театри в Европа и Азия.

В спектакъла публиката  ще види артистите Цветана Бандаловска, Цветан Цветков, Ангел Христов, Атанас Младенов, Николай Павлов, Хрисимир Дамянов, Николай Петров, които заедно с хора, балета и оркестъра на Софийската опера ще направят зрителите съпричастни на магията на „Турандот”  - творба, определяна за символ на оперната култура в Италия през 20 -и век. 

200 Giorgio ProettiНа диригентския пулт ще застане Джорджо Пройети. Пройети дирижира през 2001 година „Турандот“ с Гена Димитрова по време на турнето на Софийската опера в Япония. Спектакълът е реализиран от режисьора Пламен Карталов. Неговата „Турандот“ беше приветствана в страната на изгряващото слънце. С голям успех тя се ползва и у нас.

Първото изпълнение на „Турандот“ е на 25 април 1936 година в театър „ Ла скала ” в Милано, когато публиката чува незавършената част от операта, заради кончината на Пучини. Ден, по-късно операта е изпълнена цялостно с финала на композитора Франко Алфано. 

Няколко месеца по-късно „Турандот” става част от афиша на Метрополитън опера в Ню Йорк, а от 1987 година е и част от посотянния репертоар.

Именно на премиерата и на 14 декември 1987 година в афиша на Метрополитън стои името на ненадминатата Гена Димитрова, смятана за една от най - силните изпълнителки на тази партия.

В България първата постановка на „Турандот“ е реализирана от Софийската  опера през 1930 г. от диригента Херман Щанге и режисьора Христо Попов.

Билетите за „Турандот“ вече са в продажба на касата на Операта на ул. ”Врабча” 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.