Александра Любчански ще гастролира в ролята на Лиза в концертното изпълнение на „Дама пика“ от Чайковски в Софийската опера

Сопранът Александра Любчански ще гастролира в ролята на Лиза, концертното изпълнение на „Дама пика“ от Чайковски в Софийската опера на 31 януари, 2020 година.

 Любчански завършва следването си по пиано и композиция в Консерваторията в Санкт Петербург, родния й град. Дипломира се с отличие. След обучението си по пиано в Тел Авив и Франкфурт, тя печели Първа награда на Международния клавирен конкурс „Николай Рубинщайн“ в Париж. От 2001 до 2003 г. Любчански започва да учи пеене в Оперното училище в Карлсруе под ръководството на проф. Роланд Херман. През септември 2003 г. получава Наградата на Европейската фондация за култура в Люцерн.

Любчански е работила с диригенти като Валери Гергиев, Кент Нагано, Пааво Ярви, Айвър Болтън, Стефан Золтеш, Емануел Кривин, Лотер Загросек, Йоханес Калицке и Паоло Кариняни, както и с оперни режисьори като Кристоф Лой и Николаус Ленхоф.

В своята кариера тя е пяла многобройни роли в опери от Моцарт (Графинята, Дона Анна, Царицата на нощта, Констанца, Блонда и Розина), главни роли от италианския репертоар (Лучия, Имоджене, Норма, Амина, Джилда, Виолета, Мюзета и Лиу) и партии от Вагнер и Рихард Щраус (Воглинде, Момиче цвете, Цербинета и Фиакермили).

Като концертен солист тя се изявява с ансамбли като Немския симфоничен оркестър Берлин, симфоничните оркестри на Баварското радио и на Хесенското радио, Националния оркестър на Монпелие, Люцернския симфоничен оркестър, Загребския филхармоничен оркестър, Дюселдорфския симфоничен оркестър и Ла Шамбр Филхармоник.

Преди време Любчански пя в Девета симфония от Бетовен с Мюнхенския филхармоничен оркестър.

Александра Любчански се изявява редовно с ансамбъл „Юнайтедберлин“ –например, в „Концертхаус“ в Берлин под палката на Владимир Юровски.

600 DamaPika Plakat 70 100 preview

Новини и събития