Мюзикълът „Клетниците“ на софийска сцена тази вечер - БНР
06 дек 2019

Мюзикълът „Клетниците“ на софийска сцена тази вечер - БНР

Софийската опера и балет ще представи тази вечер най-мащабния мюзикъл в своята история - "Клетниците". Режисьор е Пламен Карталов.

Най-известният роман на Виктор Юго е пресъздаван многократно в театрални, кино и телевизионни продукции. Във вариант на мюзикъл този спектакъл е най-играният за всички времена. Триумфът му продължава вече 35 години по всички световни сцени - до днес са го гледали над 120 милиона зрители в 52 държави, на 22 езика.

Българската премиера има дълга история. Тя започва през 1987 година, когато Пламен Карталов получава правата да постави "Клетниците". Липсата на специални микрофони за 60 000 долара обаче осуетява реализацията - до днес, 32 години по-късно:

"Много съм щастлив с моите артисти в мюзикъла. Това са Орлин Павлов, Владимир Михайлов, Весела Делчева, Ники Сотиров, Николай Павлов, Деница Шопова, млади артисти, много добри. Много са артистите, имаме и оперни, имаме и няколко оперетни, имаме и мюзикъл поп артисти", сподели маестро Карталов.

В предаването "Хоризонт за вас" Весела Делчева (позната на публиката от "MAMMA MIA!", "Фантомът на операта") влиза в образа на Фантин:

"Това е най-голямата актьорска провокация, тъй като това е образ, изключително емоционално натоварен. Много психологически. Трансформациите на героинята са изключително бързи. Трябваше ми много време, за да се потопя... Режисьорът ми остави свобода на интерпретация, но винаги ми казваше - тя трябва да е силна жена, не трябва да се оплаква от живота си и да я съжаляваме, когато е на сцената... Този спектакъл е вечен - заради темата за милосърдието, за състраданието, за вярата в Бога, за готовите на всичко млади революционери, за борбата със завистта, с омразата. Но накрая любовта побеждава и светлината успява да пробие мрака".

Интервюто с Весела Делчева можете да чуете в звуковия файл.

https://bnr.bg/horizont/post/101200976/muzikalat-kletnicite-na-sofiiska-scena-tazi-vecher