Българският сопран Диана Гуглина е отличена с награда Мария Калас в Ню Йорк

Диана Гуглина ще участва през лятото  на 2020 година в операта „Електра“ от Рихард Щраус в Софийската опера и балет.

Носителката на наградата на Maria Callas Tribute Prize NY 2019 и първа награда на международния конкурс за оперни певци в Италия "Città di Alcamo" 2018 е родена в София, в семейство на музиканти. Израства в Египет, учи цигулка, балет и пиано в "Cairo Opera House", където работят родителите ѝ. Продължава образованието си в Швейцария, където завършва две магистратури (оперна интерпретация и педагогика) от "Haute école de Musique de Genève"  на 21 годишна възраст. Като изключително талантлива млада оперна певица е поканена в "Chapelle Musicale Reine Elisabeth" в Белгия. Междувременно, тя овладява 7 езика. 

На оперните сцени във Франция, Англия, Белгия и Швейцария, Диана Гуглина е изпълнила ролите на Микаела, Гретел, Силва в "Царицата на Чардаша", младата овчарка в "Наис" от Рамо, Дер Тромлер в "Дер Кайзер Фон Атлантис" и др. Работила е с диригенти като Кристоф Русе (Christophe Rousset), Даниел Кавка (Daniel Kawka), Кристофер Уарен-Грин (ChristopherWarren-Green), Басем Акики (Bassem Akiki) и е пяла в зали като Auditorium Stravinski в Montreux, Snape Maltings в фестивала на Britten-Pears Centenary Aldeburgh и в Ealing Music & Film Festival в London, Nuits de Musées au Théâtre de la Monnaie, Flagey и Bozar в Белгия. Освен оперните роли от Щраус, Вагнер, Пучини и Верди, в репертоара ѝ е силно застъпен песенния жанр с оркестър.

За нея специално са написани произведения от съвременни композитори и Диана Гуглина с удоволствие се ангажира да изпълни световните им премиери. 

Дебютът ѝ на Софийска сцена ще бъде в “Електра” от Щраус през лятото на 2020. 

„Чувството което изпитвам към Електра е обич, споделя Гуглина. Тя е една млада жена, на която всичко което обича на този свят-баща и брат, ѝ е отнето, и то по най-несправедлив и ужасен начин. Първите думи на Електра са “Сама, съвсем сама”. В нея няма капка егоизъм, тя е абсолютно безкористна и я разяжда една единствена мисъл-несправедливо пролятата кръв се измива само с кръв. 

Притежавайки силата на младостта, тя търси правосъдие чрез отмъщение. По този начин Електра става медиум на гигантска хишническа мощ, която ще се свлече от тялото ѝ, в момента в който баща ѝ, цар Агамемнон, е отмъстен. Мощта обаче срутва и самата Електра. 

Бидейки митологическа фигура, тя носи в себе си нещо много универсално и човешко. Покорително красивата музика на Щраус и богатството на динамиките, които той е вложил в партитурата са безкрайни. Те ще ми помогнат да въплатя в образа на Електра един силно комплексен характер, който публиката ще заобича, ще иска да защити и от който същевременно ще се ужаси. 

Електра е най дългата и предизвикателна роля за драматичен сопран на Щраус. За мен е чест и щастие да изваям един мащабен и автентичен образ с екипа на Софийска Опера. Радост е за мен, че ще дебютирам в тази гигантска партия в родния ми град София.“

На 25 ноември на Гуглина  получи наградата „Почит към Калас“ в Колумбийския университет в Ню Йорк. Данте Марити, международен генерален директор на събитието „Раждането на оперния мит Мария Калас“, връчи наградата „Мария Калас“ на младата българка. С тази награда се отдава почит на световноизвестната Калас. Раздадени бяха и награди за музика, театър и мода. За събитието Данте Марити казва, че се дават на жени, които се отличават в различни области на изкуството и в социалната ангажираност. Събитието се чества на фона на личността на Мария Калас и в чест на Международния ден „Не на насилието срещу жените“. На 25 ноември в престижния Колумбийски университет в Ню Йорк присъстваха и световноизвестни личности.

Някои от наградените имена  са:


Голямото международно сопрано Суми Йо;
Холивудската актриса Сиема Милър;
Изпълнителния директор на Националния съвет по прослушванията на Метрополитън опера, Мелиса Уегнър;
Младото сопрано, главен гост-изпълнител на Метрополитън опера Джесика Фазелт;
Актрисата „Мис Свят“ Валерия Алтобели;
Мецосопраното Алисия Вегорцевска, Директор на Варшавската камерна опера;
Китайско-канадската певица/актриса Лу Йе;
Младото сопрано Диана Гуглина от България;
Международния оперен мениджър Клаудио Фери и мн.др.

600 2a6d59c3 0d2c 4e0c a206 b40bf3ee9362

Новини и събития