Оперната дива Мария Гулегина гостува в Софийската опера

Мария Гулегина в ролята на Тоска - Женева 2014 Мария Гулегина в ролята на Тоска - Женева 2014
 
Едно от най-големите имена в света на съвременната опера - драматичният сопран Мария Гулегина ще гостува и този сезон в Софийската опера и балет.


Тя ще изпълни главните роли в  оперите "Тоска" от Пучини на 24 януари 2020 г.  и в «Турандот»  на 21 февруари 2020г.
Мария Гулегина е смятана за един от водещите драматични сопрани в света, единствената с 16 главни роли в  нови постановки в театър Ла Скала, между които „Манон Леско“, „Тоска“, „Бал с маски“, „Макбет“ и др.

Гулегина е изпълнила над 165 пъти в Метрополитън Опера в Ню Йорк главните роли в „Аида“, „Турандот“, „Тоска“, „Норма“, „Макбет“, „Набуко“, „Андре Шение“, „Дама пика“, „Селска чест“ и др.

Обявена от критиката за „Кралица на операта“, тя често се представя в на сцените на най-престижните оперни театри в света, като Виенската държавна опера, Мариински театър, Баварската държавна опера, „Дойче Опер“ Берлин, „Театро Лисеу“, „Ковънт Гардън“, „Опера Бастий“, „Театро Колон“, Болшой театър и др.


Наричана „Руското сопрано с Верди във вените“, тя е носител на многобройни награди и отличия, между които „Премио Пучини“ 2009, наградата „Джовани Дзанатело“, златен медал „Мария Дзамбони“, златен медал от фестивала в Осака, наградата „Белини“ 2001, наградата Arte e Operosità nel Mondo от Милано и др.

Новини и събития