Цветелина Василева и Юлиан Константинов пеят в концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Руслан Райчев - Даниел Стоянов, БТА

Даниел Стоянов, БТА

Концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Руслан Райчев (1919-2006), ще се състои на 13 ноември, съобщиха от Софийската опера - организатор и домакин на събитието.

В програмата ще звучи "Кармина Бурана" от Карл Орф, арии от вердиевите опери "Трубадур", "Атила", "Набуко", "Отело" и "Аида", както и от "Старият Рац" на Имре Калман.

Изпълнителите са Цветелина Василева, Веселин Михайлов, Юлиан Константинов, Димитър Станчев, Цветана Бандаловска, Костадин Андреев, Мария Белчева, Николай Петров, Гергана Русекова и хор.

Програмата включва и прожекция на документален филм на Петър Райчев за неговия баща.

Като син на известния тенор Петър Райчев (1887-1960), от най-ранните си години Руслан Райчев живее близо до легендарни певци, диригенти, режисьори, вдишва атмосферата на оперния театър, на големия свят на музиката. Майсторството и високият професионализъм го правят желан гост на световните сцени, а в Софийската опера е не само диригент, но и два пъти е директор. Стотици спектакли и концерти са част от творческата му биография. Времето, в което живее, го среща с исторически личности като Артуро Тосканини, Сергей Прокофиев, Феодор Шаляпин, Аурелиано Пертиле, Тоти дел Монте, Матия Батистини.

/ГИ/

Новини и събития