Българският баритон Владимир Стоянов получи званието "Рицар на Верди" - Миглена Стойчева, БНТ

• от

Огромно международно признание за българския баритон Владимир Стоянов. Той беше удостоен със званието "Рицар на Верди" на концерт в Парма. Наградата е второто признание за световнопризнатия ни артист, след като преди две години в Италия го наградиха и с премия "Фалстаф".

Владимир Стоянов е истински благородник на оперната сцена. Пеенето му е самото въплъщение на класа, елегантност и стил. Точно затова съвсем му подхожда присъденото от италианците звание "Кавалер" или "Рицар на Верди".

Владимир Стоянов: Тази награда дойде много неочаквано и затова ме развълнува толкова много. Беше ми връчена по време на концерт в театро Реджо - Парма, аз нищо не знаех, нямах никаква информация и преди моето изпълнение на граф ди Луна, концертът беше спрян и беше обявена тази награда.

Наградата е наистина много специална, защото е връчена от група заклети почитатели на творчеството на Верди.

Владимир Стоянов: Тя се нарича клуб на 27-те. Всеки един от тях носи името на една от оперите на Верди и това са така да кажем , така да наречем изключителните фанатици на Вердиевото изкуство. Не всички певци минават в този театър. Когато се изпълняват оперите на Верди това е публиката, която ако има нещо, което не е както трябва, което не харесва, тя го изразява публично във формата на викане, на свиркане на протестиране. Това е едно от малкото места в света, където все още има тази традиция публиката да изразява гласно своето мнение и впечатление от изпълнението.

Владимир Стоянов обаче от години се радва на любовта на публиката в Парма. Печели я още през 2003 г, когато с големи колебания приема да пее Жорж Жермон в Травиата.

Казва, че любовта между него и тази публика е взаимна. Доказва го и фактът, че въпреки изключителните български оперни певци, пели преди него в Италия, никой досега не е бил обявяван за "Кавалер на Верди" в дългата история на тази престижна награда.

http://news.bnt.bg/bg/a/blgarskiyat-bariton-vladimir-stoyanov-poluchi-zvanieto-ritsar-na-verdi

Новини и събития