СОЛИСТКАТА НА МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА ДОЛОРА ЗАДЖИК: „В МУЗИКАТА Е ВАЖНО ОНОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА ВЪВ ВРЕМЕТО МЕЖДУ ДВЕ НОТИ!" - Иван Върбанов, The News BG Reporter

Автор: Иван Върбанов


Солистката на Метрополитън опера (Ню Йорк) Долора Заджик, която взе участие в откриващия галаконцерт на Софийската опера и балет – посветен на големия български бас Николай Гяуров, провежда свой майсторски клас в София. Кулминация на творческото взаимодействие със солистите на първия оперен театър ще бъде концертът за 28-и септември в изисканото ВИП арт-пространство – Галерия Оборище 5, която съчетава в едно тържествения блясък, модерния дух и класическата традиция.

Драматичният мецосопран със световна слава Долора Заджик гостува за първи път в България, след личната покана на директора на Операта – акад. Карталов. „Музиката е универсален език, който има способността да обединява и свързва хората от всички краища на света. Изпитвам чувство на обожание към Вашата страна - заради респектиращата Ви история, светлината в очите на хората, красотата на природата, която не бих могла да срещна никъде другаде”, признава вердиевата певица, която покорява световните сцени със стихията на гласа си, изразителността на вокалната си палитра, феноменалната си техника и способността да изгражда сложни персонажи. Ценена и аплодирана е и заради върховите си запомнящи се интерпретации на Азучена (Трубадур), Амнерис (Аида), и Еболи (Дон Калрос). С огромен успех изпълнява повечето централни роли писани за мецосопран, сред които: Улрика („Бал с маски”), Лейди Макбет („Макбeт”). Сред най-изпълняваните от нея ролите са: Принцеса ди Буйон (Адриана Лекуврьор, Чилеа), Марфа („Хованщина” на Мусоргски), Ежибаба („Русалка” на Дворжак), Жанна д`Арк („Орлеанската дева” на Чайковски), Сантуца („Селска чест” от Маскани), Адалджиза („Норма”, Белини), Далила („Самсон и Далила” - Сен Санс), Леонора („Фаворитката” на Доницети), Иродиада в едноименната опера на Масне. Работи с плеяда от водещите диригенти на нашето съвремие, сред които: Джеймс Ливайн, Антъни Папано, Джеймс Конлън, Даниеле Гати, Валерий Гергиев, Лорин Маазел, Зубин Мета, Рикардо Мути, Майкъл Тилсън и покойните вече Бруно Бартолети и Мстислав Ростропович.
 

„С радост посрещам положителните реакции на музикалните критици и вдъхновяващия възторг на публиката. Все пак се старая да не им обръщам прекалено внимание, а да се стремя да върша професионално и отдадено своята работа. Благодарна съм на Бог за неговата благословия към мен - таланта и гласа ми. Но, независимо от това какво притежаваш, необходима е ежедневна усилена работа, за да се развиваш и да продължаваш напред. Какъвто и подарък да получиш свише е нужно да бъдеш дисциплиниран и да се научиш как да използваш своя дар”, разказва Долора Заджик.

ОСНОВАВА ИНСТИТУТ ЗА МЛАДИ ОПЕРНИ ДРАМАТИЧНИ ГЛАСОВЕ

Успоредно със своята артистична кариера маестра Заджик развива и преподавателска дейност. През 2006 г. основава Институт за млади драматични гласове с цел да подпомага тяхното обучение и да насърчи първите им изяви на професионална сцена.

„Работим по стандартна програма, която гарантира усъвършенстването на младите колеги. Фокусирани сме върху работата с драматични гласове. Имаме различни нива на обученията - за певци, завършили Музикално училище, както и за млади професионалисти, които искат да специализират след завършване на академия, консерватория или колеж. Всичките ни усилия са насочени към това да им бъдем полезни в тяхната подготовка. Гордея се, че имаме и специална Вагнерова програма”, обяснява Долора Заджик и допълва: „При нас идват и колеги, на които им предстои конкретна роля в нов проект и биха искали да работят само дадено заглавие.”
 

КАКВА Е ТАЙНАТА НА БЕЛКАНТОТО ?

Долора Саджик казва, че певческият глас съзрява и се оформя между 15 до 25 години от физическото развитие на изпълнителя. Подчертава, че белкантото има два аспекта: като вокална техника, и като интерпретация.

„По отношение на пеенето има основни неща, които певецът трябва да спазва, за да бъде разпознат като майстор на белкантото. На първо място е умението той да може пее mezza voce (медза воче). Изключително важно е как пеейки изпълнителят обособява звуково и свързва две ноти, как фразира, как развива вокалния образ. Не е достатъчно да пееш само легато. Тънкостта и красотата са в пренасянето на гласа, в майсторството на преливането на звука, запазването на резонанса и емисията на гласа, интонирането. Магията на музиката не се заключава до възпроизвеждането на написаните ноти. Музиката е всичко онова, което се случва между две ноти”, е категорична Саджик.

 „Вокалната техника е подчинена на генералната идея да даде неограничена възможност на певеца да пресъздаде музиката и да изрази емоцията и експресията в нея. Белкантото разграничава не само типовете гласове, но и техните качества и разделение на лирични, драматични, цвят на тембъра, обем на гласа и т.н. Важно е певецът да знае какъв глас точно притежава и да се стреми да изпълнява репертоар, подходящ и адекватен на гласа му. Не би следвало оперният артист да приема да пее всякакви партии – под натиска на обстоятелства или като задължителен ангажимент, който му е възложен. За певческото дълголетие и певческо съхраняване на гласа е важно артистът да се представя в партии и да приема роли, които са адекватни на гласа, опита, натюрела, възможността да ги покрие. Иначе би се получило доста конфузна ситуация”, обяснява оперната прима.

Г-жа Заджик добавя, че от съществено значение е спазването на музикалния стил, естетика, прецизността на изпълнението, на актьорското присъствие и въздействие. „Във веризма е изключително важен цветът на вокала, защото той изразява точно определена емоция. Италианското пеене е немислимо без красивата употребата на портаменто”.
 

ЗА СРЕЩАТА СИ СЪС СОЛИСТИТЕ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА

За маестра Долора Заджик работата й със солистите на Операта е много приятна и увличаща. „Те са на различна възраст, много интересни и талантливи. С всеки работя индивидуално. Започваме от различна точка, в зависимост от натрупания опит и развитието на всеки. Радостна и щастлива съм от съвместната ни работа, защото всички те имат прогрес след общите ни занимания, а това е най-важното. Когато работим заедно с тях - и те, и аз знаем добре, че оперният певец учи цял живот. Това е в основата на певческото съвършенство. Добрата техника е изключително важна, тя дава ключ към свободата да можеш да направиш всякаква интерпретация на музиката.”

Долора Заджик подчертава, че майсторските класове навсякъде по света се провеждат в различни формати - отворени, затворени. Има места, където те се правят като шоу - с публика. „Специално в този случай бях поканена от маестро Пламен Карталов в рамките на установената вече традиция при Вас - да гостуват утвърдени колеги и да провеждат свой клас в рамките на Оперното студио на Софийската опера.”
 

„БЛАГОДАРНА СЪМ ЗА ЩАСТЛИВИЯ СИ ТВОРЧЕСКИ ПЪТ !”

За Долора Заджик предстои да важна стъпка. Оперната певица обяви своето оттегляне от сцената. То ще бъде след премиерата на „Катя Кабанова” на Леош Яначек, където Заджик ще се представи в ролята на Марфа Кабанова (Кабанича). Спектаклите ще бъдат представени на 2, 6 и 9 май 2020 г. в Метрополитън опера в Ню Йорк. Така Заджик ще постави точката на един дълъг творчески път и блестяща артистична оперна кариера на мястото, откъдето през далечната 1998 г. изгрява звездата й - с нейната неповторима Азучена от „Трубадур” на Верди.

„Имах изключителна кариера. Искрено се надявам, че съм успяла да радвам с моето изкуство хората, нашата публика. Благодарна съм за извървения творчески път, за късмета и шанса си да бъда певица. Подчиних живота си на кариерата и оперното изкуство. Зная, че всичко има начало и край. С операта не се разделяме, защото продължават моите проекти и активната ми преподавателска ми дейност.”

Концертът на солистите на Софийската опера и балет, които взеха участие в майсторския клас на Долора Заджик ще състои на 28-и септември, събота, от 19:00 часа в Галерия Оборище 5. Билетите са в продажба на касата на Софийска опера и балет /ул. "Врабча" №1/, както и online на operasofia.bg. 
 
The News BG Reporter / Нюз БГ Репортер:  https://newsbgreporter.com/

 


Ivan varbanov 100Автор: Иван Върбанов

The News BG Reporter Нюз БГ Репортер ®

Новини и събития