Виолета Радомирска като Кармен: Желанието и животът са по-силни от всичко (ВИДЕО) - www.actualno.com
29 юли 2019

Виолета Радомирска като Кармен: Желанието и животът са по-силни от всичко (ВИДЕО) - www.actualno.com

www.actualno.com, 28.07.2019 г.

https://www.actualno.com/vidin/violeta-radomirska-kato-karmen-jelanieto-i-jivotyt-sa-po-silni-ot-vsichko-video-news_772312.html

Виолета Радомирска като Кармен: Желанието и животът са по-силни от всичко (ВИДЕО)

 

Светът не избра Белоградчишките скали за едно от новите седем чудеса, но режисьорът Пламен Карталов превърна естествения декор на скалите в естествен фон на оперни спектакли и балет. За 4-та поредна година под едрите звезди на лятното небе музиката на Ж. Бизе звучи фантастично, а декорът на Белоградчишките скали има особено въздействие.

Преди спектакъла се срещам с Виолета Радомирска - българска оперна певица, мецосопран, която повече от 20 г. живее в Швейцария. А сега е в ролята на Кармен в представлението на Софийската опера и балет в Белоградчик. Родена в София, още като дете изпълнява солови партии за детския радиохор. През 1995 г. започва обучението си в Музикалната академия, където учи пеене при Александрина Милчева. Две години по-късно изпълнява на сцената на Софийската опера първата си значима роля в "Севилският бръснар".

Пее предимно в Германия, Швейцария и Австрия. Заминава през 1999 г. за Цюрих. Няколко години получавах стипендия от местен бизнесмен, който подкрепя десет български музиканти в онези изключително тежки години - в края на правителството на Жан Виденов през 1996 г. – 1997 г., когато думата „култура“ не се и споменаваше. Лично интендантът на Цюрихската опера Александър Перейра е определил кои точно музиканти да получат тази стипендия. Сред тях е и Виолета. Две години, докато певицата специализира, тя получава тази стипендия. След като завършва обучението си, я канят да се явява на кастинг за оперното студио в Цюрих.

Публиката изпрати Кармен на Радомирска с продължителни аплодисменти, както и с множество аплаузи за колегите й. Ето какво сподели тя пред Actualno.com:

Какво е да пеете Кармен тук, сред скалите на Белоградчик?

Декорът е по-скоро за зрителите. За мен Кармен  дали е в зала, дали е тук, разлика не усещам. За мен е достатъчно да виждам публиката и влизам в образ.

За кой път изпълнявате тази роля?

За много… (замисля се). Загубила съм бройката, но ще Ви кажа, че е между 15 - 20.

Има ли нещо от нея у вас? Бунтарка ли сте?

Не, не съм и конформист, не съм и бунтар. По-скоро човек влиза в образ, приема се и изживява други емоции, други образи, които в реалния живот не би могъл.

Какво научихте от тази роля?

За първи път изпях ролята с режисурата на една великолепна испанска режисьорка - Мария Елена Мексия, която сама в себе си имаше испанска кръв и много обстоятелствено ми обясняваше. Дебютът ми в ролята беше в Пловдив преди 3 години. От Кармен научих, че желанието и животът са по-силни от всичко.

С тези думи се разделям с красивата Кармен на Виолета Радомирска. "Опера на върховете" е в разгара си. Остава да се види още "Мюзикълът "Мамма мия". Той се играе още от миналата година. Спектаклите се посещават не само от гражданите на Белоградчик и околните градове, но идват и хора от съседните страни Сърбия и Румъния, както и от цяла Европа. Изключително интeресна е и фестивалната импресия „Вагнер Магура – Богове, Великани, Джуджета, Валкюри”.

Освен насладата от музиката, ще може да дегустирате и вино. В рамките на около два часа, в самата пещера, хората могат да се насладят на изпълненията на живо и както в самата опера, действието се развива сред джуджета и митични фигури, такива каквито има в тетралогията на Рихард Вагнер. Почитателите на Рихард Вагнер от 26 – 31 юли могат да видят спектаклите в пещера "Магурата" – "Вагнер Магура". Същата импресия ще се играе и от 1 до 4 август. Началото там е в 11 часа. Препоръчително е хората да са с ниски спортни обувки, с равна подметка, да си носят и топла дреха, защото температурата в пещерата е 12 градуса.

Създадена е организация за провеждане на фестивала. Девойки посрещат още на паркинга посетителите и им раздават рекламни материали и листовки с исторически бележки за Белоградчишката крепост. Предприети са охранителни мерки, а автобусите докарват всеки час туристи и любители на музиката.

Видеоматериал