СВЕТОВНИ ДИРИГЕНТИ - Италианецът Елио Бонкомпани ще дирижира концерта за Гяуров
25 юли 2019

СВЕТОВНИ ДИРИГЕНТИ - Италианецът Елио Бонкомпани ще дирижира концерта за Гяуров

Гала-спектакълът е на 20 септември и с него се открива сезон 2019/2020 в Софийската опера и балет

Софийската опера и балет е поканила маестро Елио Бонкомпани да дирижира гала-концерта, посветен на 90-годишнината от рождението на знаменития оперен бас Николай Гяуров, с който се открива новия сезон. Бонкомпани е бил асистент на големия Тулио Серафин - откривателя на Мария Калас.

Пред Dir.bg италианският диригент сподели, че България притежава уникални гласове, а през годините е имал шанса да дирижира имена като Христов, Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, но никога Гяуров. Той подчерта, че за него е изключителна чест да застане на диригентския пулт в един толкова важен концерт, какъвто е честването на Николай Гяуров.

В музикалното събитие ще вземат участие български певци и световноизвестни артисти, които са били партньори на Николай Гяуров на големите оперни сцени.

Програмата е изградена от заглавия на оперни шедьоври, с които българският бас влиза в голямата изпълнителска традиция със своя индивидуален почерк.

Избрани сцени от руската и италианска опера - "Борис Годунов", "Хованщина" от Модест Мусоргски, "Дон Карлос" от Джузепе Верди и "Фауст" от Шарл Гуно и други в изпълнение на гостуващите и българските артисти изграждат сюжета на програмата. В него са вплетени и откъси със записи от изпълнения на Николай Гяуров. 

https://impressio.dir.bg/afish/italianetsat-elio-bonkompani-shte-dirizhira-kontserta-za-gyaurov