Зонта интернешънъл клуб „Света София“ празнува юбилей в „Мека“-та на оперното изкуство в столицата
13 ное 2018

Зонта интернешънъл клуб „Света София“ празнува юбилей в „Мека“-та на оперното изкуство в столицата

 Зонта интернешънъл, най-голямата неправителствена организация в света, която работи в защита правата на жените и тяхното овластяване, чества 100-годишния си  юбилей. Зонта клубове има в цял свят, на петте континента в 67 държави. България е най-стабилно стоящата държава на Зонта картата в централна и източна Европа.

Зонта клуб „Света София“ ще отбележи празника на 11 май от 17:00 часа в Софийската опера и балет.  Очаква се той да бъде уважен от академик Пламен Карталов, който има дългогодишен принос към каузите за овластяването на жените и равноправието между половете.

Гости на тържеството ще бъдат членки на Зонта клуб Алба Ланге Роеро, Италия, за да отбележат 5-та годишнина от побратимяването си със „Света София“. Съвместните проекти на клубовете са в защита правата на жените и децата, „Зонта казва не“ на насилието и десетки други нестандартни инициативи.

Празникът в Софийската опера ще започне с обиколка зад кулисите, последвана от кратка официална част на която ще говори Надежда Стойчева, съучредител и директор на Фондация „Асоциация Анимус“ за правата на жените, трафика на хора и влияние на неправителствения сектор у нас за последните 20 години. Надежда Стойчева е носител на наградата на Зонта „Света София“ в чест на 100-годишния юбилей.

Зонта клуб „Света София“ е основан през 2004 година, част е от Ареа 05, Дистрикт 30 на Зонта интернешънъл, заедно с още 7 европейски държави: Франция, Германия, Италия, Монако, Швейцария, Македония и Румъния.

За 15 години клубът има изпълнени десетки проекти в областта на подпомагането на жертви на насилие, защита правата на жените, икономическото им овластяване и грижа за подрастващите.

Зонта интернешънъл, основана на 8 ноември 1919 в Чикаго, САЩ, има специален консултативен статут в ООН от 1946 година. Днес консултативен статут имат общо над 4000 неправителствени организации, но само 144, сред които и Зонта интернешънъл имат специален статут, а това означава, че гласът на Зонта в ООН се зачита.

Символите на Зонта интернешънъл са жълтата роза и емблемата ZONTA. Името  ЗОНТА идва от знаците на индианското племе сиукси. Всяка буква е отделен символ – на взаимна подкрепа, лоялност, обща грижа, слънчеви лъчи.