5 май /неделя/ 19:00ч. - ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН Опера от Пьотр Илич Чайковски
02 май 2019

5 май /неделя/ 19:00ч. - ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН Опера от Пьотр Илич Чайковски

Скъпи приятели,

В месеца на пролетта, когато се събужда не само природата за нов живот, но и душите ни се изпълват с емоции Софийската опера и балет очаква своята публика на един вълнуващ спектакъл, шедьовъра на П.И.Чайковски, операта „Евгений Онегин“. Шедьовър, роден от творческия пламък на Чайковски и Пушкин, който и днес възпламенява страсти, събужда душата за изконни човеки емоции.

Една постановка на режисьорката Вера Петрова, която залага изцяло на млади артисти, нещо, което е желанието на композитора.  Всъщност Пушкин и Чайковски са в младежка възраст, когато страстите кипят, когато поривът на любовта е неукортим.

„В съзнанието на съвременните хора философския океан на Пушкин и Чайковски е далеч от тях. Вярвам, че младите артисти, със своето изкуство ще ни приобщят към разбиранията на двамата гении и ще отворят сърцата ни за пламъка на любовта,  за дълбочината на емоции и чувства, които са избледнели в нашето време.“

„Любовта, ключ за всяка възраст“, тази малка ария на Гремин, но толкова проникновена и истинска е особен  драматургичен акцент в операта на Чайковски. Ария, която не случайно се изпълнява и от най-големите баси на концертния подиум. Ария, в която Пушкин и Чайковски внушават със слово и музика толкова естествено магията на това възпявано човешко състояние – любовта, на която е подвластен всеки, независимо от възрастта и предразсъдъци на обществото.

Такъв е Гремин, съпругът на Татяна. Герой, който на пръв поглед не е толкова значим в сюжета, но който е ключов за финала на драматургичната кулминация. Осмислям тази на пръв поглед не толкова важна ария на княз Гремин защото с режисьорския си прочит  Вера Петрова ни потапя в тази извечна утопия за любовта, която дава криле за полет на душата, въпреки прагматичното ни време.

Всеки, който иска да преоткрие вълнуващата музика на познавача на руската душа, П.И.Чайковски и да изживее дълбочината на емоционалните състояния на героите на Пушкин, може би ще намери и своя ключ за любовта, независимо от възрастта. Защото, любовта е ключ за всяка възраст. Защото важно е, скъпи приятели, да се вслушваме в гласа на сърцето си.

Очакваме ви на 5 май от 19.00 часа на спектакъла на шедьовъра на Чайковски, който ще оживее с енергията на младите изпълнители: Александрина Стоянова-Андреева, Стефани Кръстева, Виолета Радомирска /Олга/, Весела Янева, Атанас Младенов, Хрисимир Дамянов, Ангел Христов, Стефан Димитров, Димитър Станчев, Калин Душков, диригент Жорж Димитров.

Д-р Магдалена МАНОЛОВА