"ЗОРБА ГЪРКЪТ" отново на сцената на Софийската опера и балет
13 апр 2019

"ЗОРБА ГЪРКЪТ" отново на сцената на Софийската опера и балет

 На 3 май, от 19 часа, на сцената на Софийската опера ще се играе „Зорба гъркът“.  Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и винаги се радва на препълнени салони.

Изминаха 31 години от световната премиера на балета – 6 август 1988 г., на сцената на Арена ди Верона

"Зорба гъркът" се свързва най-вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г. ), с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на "Арена ди Верона". Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е дори 120-хилядна публика наведнъж - на открития  стадион в Рио де Жанейро.

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най-изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец,  възпитаник на Парижката и Атинската консерватории.

Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. През 1960 г. дебютира в трупата на баща си, а през 1964 г. създават със сестра си Татяна Масине своя трупа. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на "Балета на 20 век" на Бежар, балетната трупа на Монте Карло, "Ню Йорк Сити Балет", Театър "Масимо" в Палермо, Миланската "Ла Скала", Римската опера и др.

Самият хореограф твърди, че се чувства европеец, тъй като е завършил литература в Сорбоната, баща му притежава имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция.  Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности. "Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца", смята режисьорът.

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със "Зорба Гъркът" в културната програма "2007 - Година на Казандзакис". Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

Балетът на Микис Теодоракис и Лорка Масине се играе с голям успех по цял свят.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година, на сцената на НДК. В ролята на Мадам Ортанс играе известната българска балерина – Маша Илиева. За нея Лорка Масине казва, че е най-добрата мадам Ортанс, която е гледал до него момент. От първата постановка на балета на сцената на Софийската опера и балет са изминали цели 24 години, но публиката го посреща оттогава до сега с нестихващ възторг.

Участват

на 3 май, петък от 19:00 часа:

Росен Канев, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Трифон Митев, Марина Маринова

Представлението има един антракт и трае 2 часа.

Не пропускайте „Зорба гъркът“ в Софийската опера и балет!