Анна Томова-Синтова: Винаги има нещо ново и различно при завръщането ми в България - Лъчезар Цветков, БНР
04 апр 2019

Анна Томова-Синтова: Винаги има нещо ново и различно при завръщането ми в България - Лъчезар Цветков, БНР

 

  • Интервю на Лъчезар Цветков с Анна Томова-Синтова за предаването “Хоризонт за вас“ по програма “Хоризонт“

„Щастлива, както винаги, и възобновена с много емоции се чувствам в България. С това, което винаги ме е вълнувало, когато стъпя на родна територия“. Това сподели в предаването „Хоризонт за вас“ Анна Томова-Синтова. Оперната прима е в България, за да подготви участниците в новата премиера на Националната опера – „Дон Жуан“ от Моцарт.

„Моцарт не е много наблегнат в България. И се чувствам длъжна като свързана със Залцбург, родния град на Моцарт, за точно това произведение – „Дон Жуан“, една от най-любимите ми опери. И с Дона Анна съм имала много постановки, била е една от моите любими партии“, разказа тя пред БНР и сподели впечатленията си за младите хора, участващи в „Дон Жуан“:

„Това е една идея на ръководството на театъра, в лицето на проф. Карталов, младите хора да бъдат привлечени в нови постановки и това да бъде едно начало на вид оперна студия, която да подпомага тяхното развитие, и първи стъпки на сцена. Дейността ми тук е както с тях, така и с рутинираните певци от състава на Софийска опера, които не са изпълнявали досега Моцарт и за мен това е една прекрасна задача, да мога да ги въведа в тази сфера, която е нещо ново в тяхното развитие“.

„В България има ново поколение, убедена съм в това, което ще подхване истинската сила на страната ни да излезе навън. Една от най-големите храни за българския дух е нашият фолклор, единствен на света. Вярвам в бъдещето на България“.

Винаги, когато се връща в България, оперната прима усеща специфичното и различното у нас, „винаги има нещо ново, винаги има нещо различно, но в основата остава това, което е базата, което никога няма да се промени“.

„Независимо от политически събития или външни влияния, България си остава България с един много здрав дух, моля се той да остане винаги здрав“.

Операта в ерата на технологията ще успее да оцелее, категорична е Анна Томова-Синтова:

„в новото време е сменен въздухът на творческо вдъхновение, на вида идеализъм, който е в основата на изкуството. Не бих била песимистична, да го нарека опасно, но все пак... Възхищавам се на младите хора, които успяват да съчетаят техническото с възторга и с обичта към музиката, пеенето, изкуството. Изкуството е основната храна на човека, то никога няма да изчезне. Нищо не може да го принизи. Без него не може".

Премиерните спектакли на „Дон Жуан“ са на 18, 19, 20 и 21 април, а на 7 април от 19.00 часа ще бъде открита юбилейната изложба „55 години живот на сцената“ и ще има среща на живо с Анна Томова-Синтова на сцената на Софийската опера.

Интервю с Анна Томова-Синтова можете да чуете в звуковия файл.

http://bnr.bg/horizont/post/101100014/anna-tomova-sintova