Националният балет танцува по музика на Панчо Владигеров - Иван Върбанов, The News BG Reporter
15 мар 2019

Националният балет танцува по музика на Панчо Владигеров - Иван Върбанов, The News BG Reporter


 

Автор: Иван Върбанов

Балетът на Софийската опера отбелязва 120-годишнината от рождението на бележития български класик Панчо Владигеров, като избра в афиша на националния културен институт да включи премиерно творбата "Легенда за езерото".

Пламен Карталов кани за хореограф-постановчик на спектакъла Донвена Пандурски, която е поставяла вече в Маринския театър. Тя е автор и на либретото.

Макар и осъвременено, съотнесено към първото представяне на балета - през далечната 1961-1962 г., историята и драматургичните линии са същите: в центъра е човекът, с неговите вечни терзания, страсти, възторзи, преживявания.

Сюжетът ни води през реалност и приказна фантастика. Езерото е магическо място с пречистваща сила на водата и Светлината.

Павел Шаппов е художник на постановката, Александър Наумов - художник по осветлението, а Вячеслав Хомяков - балетмайстор репетитор. Примерите са насрочени за 15-ти, 16-ти и 17-ти март. 

Красивата и колоритна музика на Панчо Владигеров поставя пред оркестъра трудни задачи за постигане. Във вплетената национална вибрация от неравноделни ритмики, водещи са яркият симфоничен драматизъм и обичта, която композиторът възторжено възпява. На диригентския пулт застава маестро Григор Паликаров.

В премиерните три спектакъла ще танцуват три различни състава. На първата и втората премиери ще видим на сцената на Софийската опера любимите артисти - звезди на Националния балет, а в третата ще се представи изцяло млад състав. 

Периодът за създаване на балета - от планирането, през организирането и създаването му, отнема около година. Репетиционният период е сравнително кратък - само месец.

Очакванията ни са, че балетът "Легенда за езерото" е спектакъл, който ще остане визитка на Националния балет. Така, както е било и през 60-те години, когато при представянето на балета в Барселона той предизвиква фурор и съкровени спомени, за които емоционално разказва и днес легендарната прима - Вера Кирова. 


Ето и премиерните състави:

На 15.03.2019 г. от 19:00 ч. 

 КНЯЗЪТ: Никола Хаджитанев

 ЕЗЕРНОТО МОМИЧЕ: Марта Петкова

 ЖЕНАТА-ВÓЙН: Катерина Петрова

 КАМЕННИЯТ ВЛАСТЕЛИН: Росен Канев

 БОГЪТ НА СЛЪНЦЕТО: Цецо Иванов

 ЦАРЯТ: Теодор Воденичаров

 ЦАРИЦАТА: Диляна Никифорова

 ВЪЛК: Георги Банчев

 КОШУТА: Кристина Чочанова


На 16.03.2019 г. от 19:00 ч. 

 КНЯЗЪТ: Емил Йорадов

 ЕЗЕРНОТО МОМИЧЕ: Катерина Петрова

 ЖЕНАТА-ВÓЙН: Венера Христова

 КАМЕННИЯТ ВЛАСТЕЛИН: Трифон Митев

 БОГЪТ НА СЛЪНЦЕТО: Росен Канев

 ЦАРЯТ: Румен Бонев

 ЦАРИЦАТА: Ирина Желева

 ВЪЛК: Георги Банчев

 КОШУТА: Кристина Чочанова


На 17.03.2019 г. от 16:00 ч. 

 КНЯЗЪТ: Цецо Иванов

 ЕЗЕРНОТО МОМИЧЕ: Памела Пандова

 ЖЕНАТА-ВÓЙН: София Чуцакова

 КАМЕННИЯТ ВЛАСТЕЛИН: Джон Абенанти

 БОГЪТ НА СЛЪНЦЕТО: Матю Уитъл

 ЦАРЯТ: Еленко Иванов

 ЦАРИЦАТА: Шарлот Берар

 ВЪЛК: Георги Банчев

 КОШУТА: Лора Бошнакова


Нюз БГ Репортер:  https://newsbgreporter.com/