Вера Немирова
13 мар 2019

Вера Немирова

Вера Немирова - един от най-изявените и активни оперни режисьори днес. В семейната опера „Котката“ Вера черпи вдъхновение от своите корени, от безгрижното детство и спомените за първите й режисьорски опити, от дългите дни и вечери, прекарани на репетициите и представленията на нейната майка в различни театри, от спомените и разказите за нейния баща...

Загубва баща си много малка - била е само на девет години, но съдбата решава тя да поеме неговия път и да превземе с необикновения си талант най-престижните европейски оперни сцени. Вера успява да развие с пълна сила крехката тенденция, която Евгени Немиров се опитва да наложи и в България в онези трудни времена - да бъде новатор и реформатор в най-консервативното изкуство - операта.

100 Dobri Nemirov 1918Вера Немирова е от семейството на творци. Нейният дядо е Добри Немиров (1882-1945 г.), известен белетрист, член на Съюза на българските писатели и негов председател от 1937 до 1940 година. Добри работи като библиотекар в Българско книжовно дружество до 1918 г. и в Министерство на благоустройството.

100 Evgeni Nemirov Бащата на Вера Немирова е оперният режисьор Евгений Немиров ( 1912-1981 г.). Той е един от създателите на Русенската опера и е автор на много трудове за развитието и пътя на българския оперен театър, режисьорски концепции, непубликувани поеми, либрети за оперни произведения. Скулптурни работи участвали в изложби, десетки сценографски скици и скици за костюми към неговите постановки оформят творческия лик на този българин.

Вера Немирова постави през сезон 2008/2009 в Софийската опера и балет „Момичето от Златния запад" на Джакомо Пучини на световно ниво. Диригент на спектакъла бе Владимир Гяуров. 2011/2012 година - операта „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети, която се радваше на огромен успех. На 23 и 24 март гражданите и гостите на София ще могат да се запознаят с новата премиера на Вера Немирова - „Котката“.