ЮБИЛЕЙ НА МЕЦОСОПРАНА ИВАНКА НИНОВА
21 фев 2019

ЮБИЛЕЙ НА МЕЦОСОПРАНА ИВАНКА НИНОВА

На 27 февруари Представлението на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди е посветено на юбилея на мецосопрана Иванка Нинова, която ще изпълни ролята на Азучена. Нинова празнува 60-ия си рожден ден и 30 години активна творческа дейност на сцената на Софийската опера и балет.

Иванка Нинова завършва Държавната музикална академия в София в класа на проф. Лилия Стефанова.

Своя професионален дебют прави на сцената на Софийската опера в ролята на Принцеса Еболи в “Дон Карлос” с огромен успех. Веднага след тази изява е назначена за солистка. Изпълнява ролите на Прециозила, Кармен, Амнерис, Азучена, Фенена, Федерика от “Луиза Милер”, Принцеса Де Буйон от  “Адриана Лекуврьор”, Сузуки от “Мадам Бътерфлай”, Марчелина и Керубино от “Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Куманката Зоя от “Цар Калоян” от Панчо Владигеров и много други.

Нинова има богат кантатно – ораториален репертоар. Участва в първите изпълнения за България на “Реквием” на Дворжак”, “Пролетна симфония” на Бритън, “Песни” на Икума Дан, “Симфония №2” на Тъпков.

Гостува често в оперните театри в България, както и в Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, филхармониите на Русе, Пловдив, Плевен, Враца, Видин, Стара Загора. Гастролира с голям успех в чужбина. Пяла е на престижни сцени в Румъния, Украйна, Швейцария, Германия, Канада.

Иванка Нинова е гостувала на български и международни музикални фестивали, между които “Лауреатски дни Катя Попова”, “Мартенски музикални дни”, “Софийски музикални седмици”, “Априлска пролет” – Пхенян, “Мария Биешу” – Кишинев.

Паралелно с изпълнителската си дейност, се занимава активно и с педагогическа. От 1992 година преподава Класическо пеене в НМА "Панчо Владигеров" като асистент на проф. Лилия Стефанова, а година по-късно вече води самостоятелен клас. От 2000 година Нинова е доцент, а от 2019 – професор.