ЗА МАЕСТРО ФИЛИПО ТОНОН - РЕЖИСЬОР НА „ТРУБАДУР“ - ПРЕМИЕРА 23 ФЕВРУАРИ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
11 фев 2019

ЗА МАЕСТРО ФИЛИПО ТОНОН - РЕЖИСЬОР НА „ТРУБАДУР“ - ПРЕМИЕРА 23 ФЕВРУАРИ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

Филипо Тонон завършва Университета по архитектура във Венеция през 2000 г., а през същата година получава дипломата си по „лирично пеене“ под ръководството на мецосопраното Паола Пати.

През 2006 г. започва сътрудничество с Маестро Хуго де Ана, като става негов асистент по режисура и сценография. На тези двама „учители“ Филипо Тонон дължи образованието си и професионалните си търсения.

През 2002 г. работи във фондация „Арена ди Верона“ за постановките на Летния фестивал, в началото като асистент-режисьор, а от 2016 г. като директор на отдел „Режисура“.

Началото на кариерата му  като асистент-режисьор е на важни продукции като „Отвличане от сарая“ от Моцарт, режисура на Маестро Джорджо Стрелер в националния театър „Сао Карлос“ в Лисабон; после лично прави възстановка на тази постановка в театър „Курсал“ в Сан Себастиан (Испания).

Работи за някои от най-важните италиански и международни оперни театри като: Римската опера, театър „Реджо“ в Торино, театър „Реджо“ в Парма, театър „Масимо“ в Палермо, театър „Маестранца“ в Севиля, театър „Мунисипал“ в Сантяго де Чили, Националния оперен театър „Виелки“ във Варшава, Софийската национална опера, Мариборската национална опера.

Във фондация „Арена ди Верона“ създава декорите за: „Вечният оратор“ от А. Понкиели в Леко; „Една нощ в гората“ от А. Занон; церемонията по откриването на IV Национален църковен конгрес, който се провежда в Арена ди Верона; балета „Пепеляшка“ от С. Прокофиев във Филхармоничния театър; балетите „Яго, честната поезия на една лъжа“ от Ф. Антониони и „Сън в лятна нощ“ от Менделсон, като последния е поставян няколко пъти в други театри.

Първите му постановки като режисьор и сценограф са: „Светът на Луната“ от Б. Галупи, „Любовен еликсир“ от Доницети, „Дон Жуан“ и „Бастиен и Бастиена“ от В.А. Моцарт, „Джефте“ и „Историята на Балтазар“ от Карисими, „Телефонът“ от Дж. Меноти, „Учителят по музика“ от Дж.Б. Перголези, мюзикъла „Котаракът в чизми“ от M. Тутино.

През 2014 г. поставя „Кармен“ от Ж. Бизе в театър „Мунисипал“ в Сао Пауло „Бразилия“, а през 2016 г. е автор на режисурата, сценографията и художественото осветление на „Турандот“ от Дж. Пучини за Мариборската национална опера (Словения) и за Филхармоничния театър във Верона; през 2017 г. прави възстановка на „Турандот“ за театъра в Сасари и режисурата, сценографията и художественото осветление на „Трубадур“ от Дж. Верди за Мариборската национална опера, за театър „Верди“ в Падуа (Италия) и театър „Верди“ в Триест (Италия); през 2018 г. създава режисурата, декорите, костюмите и художественото осветление на „Набуко“ от Дж. Верди за Мариборската национална опера, за театър „Верди“ в Падуа и театър „Социале“ в Ровиго. Всички тези постановки постигат огромен успех.