„Трубадур ” на Джузепе Верди - новата премиера за февруари в Софийската опера
19 сеп 2017

„Трубадур ” на Джузепе Верди - новата премиера за февруари в Софийската опера

Софийската опера и балет кани почитателите си да посетят на 23 февруари 2019 година премиерния спектакъл на oперата „ Трубадур ”  - една от най – популярните и поставяни и до днес по световните сцени творби на композитора Джузепе Верди.

 „ Трубадур ” е история за страст, любов, романтика, тайни, магии и желание за мъст.  Това е разказ за конфликта между любовта, омразата и ревността, които  се превръщат в постоянна борба за надмощие и унищожение на съперника, независимо с цената на какво ще се постигне то. Строго и добре пазените тайни и желанието за  мъст , особено когато то се превръща в цел за търсене и получаване на възмездие за намаляване на болката от загубата на скъп човек, допълват посланията, които носи творбата, че на фона на тези сложни взаимоотношения като че ли смъртта е единственият възможен изход за героите, но и тя не носи покой и смирение, а тотална разруха.

 Джузепе Верди създава операта  „ Трубадур ” само за 21 дни през 1853 година. За основа на сюжета използва драмата на  испанския писател - романтик Антонио Гарсия Гутиерес. Либретото е на Салваторе Камарано и Теофил Готие.

 За първи път операта е представена на 19 януари 1853 година в театър „ Аполо ” в Рим при огромен успех, но при необичайни обстоятелства, породени от наводнение в италианската столица в деня на премиерата, което обаче не пречи на зрителите да търсят още от рано сутринта билети за новата творба на своя любим композитор. 

 А, на коментарите след премиерата, че операта е мрачна, Верди отговаря:

„ Самият живот е изпълнен със смърт, какво още има в него ? ”

  По – късно успехът на „ Трубадур ” в Италия се повтаря и при представянето и на оперните сцени в Париж, Лондон, Петербург и други.

 В България е представена за първи път през 1914 година, а откъси от операта са представяни още през 1891 година.

 Режисурата, сценографията и художественото осветление в предстоящата премиера на сцената на Софийската опера и балет на 23 февруари 2019 година са дело на Филипо Тонон, костюмите на Кристина Ачети, диригент на спектакъла  ще е Лоран Кампелон.

 Следващите спектакли на „ Трубадур ” са на 26, 27 и 28 февруари от 19 часа, както и на 24 февруари от 16 часа.

  Билетите вече са в продажба на касата на Софийската опера и балет на ул.”Врабча” 1, чрез касите на EasyPay в страната, както и в интернет на адрес: operasofia.bg и в мрежата на  eventim.bg .