КОМИЧНАТА ОПЕРА "ДОН ПАСКУАЛЕ" С ПРЕМИЕРА В СОФИЙСКАТА ОПЕРА - DIR.BG, IMPRESIO
08 яну 2019

КОМИЧНАТА ОПЕРА "ДОН ПАСКУАЛЕ" С ПРЕМИЕРА В СОФИЙСКАТА ОПЕРА - DIR.BG, IMPRESIO

Комичната опера е първото ново заглавие за 2019 година

Софийската опера и балет предлага на почитателите на оперното изкуство да започнат новата 2019 г. с още по-добро настроение като посетят премиерните спектакли на 12 и 13 януари на една от най-популярните и незабравими комични опери "Дон Паскуале". В нея композиторът Гаетано Доницети умело пресъздава един от добре познатите и вечни житейски сюжети - за любовта и перипетиите, през които преминава тя, когато става дума за богатство и наследници.

Сеонкйонг Ева Джонг (Снимка: Софийска филхармония)

За да усети публиката чувствата и емоциите, вълнуващи стария ерген Дон Паскуале, който търси щастието си в брака с по-млада от него жена, ще помогне специалното участие на артистите от Корея - Джеонгхйеок Сео и Сеонкйонг Ева Джонг - ученици от майсторския клас на примата Райна Кабаиванска, както и на колегите им Георги Султанов, Диана Василева, Николай Петров, Илия Илиев, Хрисимир Дамянов. Всички те ще имат за задача да разплетат възела от комични ситуации и истории за предателства, вплетени в сюжета на операта.

Джеонгхйеок Сео(Снимка: Софийска филхармония)

Режисьор на спектакъла е Светозар Донев. Диригент е Жорж Димитров.

Операта "Дон Паскуале" е изиграна за първи път на 4 януари 1843 г. в Париж и от тогава до днес се радва на огромен зрителски интерес. Първата и постановка в България е през 1932 г. в Софийската опера.  "Дон Паскуале" е определяна от критиката като една от най-ценните комични опери на Доницети в историята на музиката и на жанра - опера буфо. Творба, чиято музика композиторът създава само за осем дни и чрез нея прави публиката съпричастна на предлагания от сюжета възел от комични ситуации и истории за предателства - и всичко това в името на любовта. Билети за премиерните спектакли на "Дон Паскуале" могат да се закупят на касата на Операта на ул." Врабча" 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.

https://impressio.dir.bg/premiera/don-paskuale-na-donitseti-s-premiera-v-sofiyskata-opera