Мария Гулегина – Дивата на вълшебните градини - в-к „Санкт-Петербургски ведомости“
07 яну 2019

Мария Гулегина – Дивата на вълшебните градини - в-к „Санкт-Петербургски ведомости“

На 16 октомври 2018 г. Мария Гулегина за първи път в своята кариера премина на немски език, изпълнявайки партията на Кундри в операта „Парсифал“ от Вагнер на историческата сцена на Мариински театър. Зад пулта по тзи случай бе самият маестро Валерий Гергиев.

„Парсифал“ е спектакъл с дълъг живот в репертоара на Мариинския театър. Поставен е през 1997 г. от британеца Тони Палмър с декори на Евгений Лъйсъйк. И това е пробив за руската музикална култура и за диригентското творчество на самия Гергиев. Една от най-сложните, върхови оперни композиции на XIX век намери в Мариинския театър своето дълго, би могло да се каже, вечно пристанище. След повече от двадесет години то изглежда като скъп антиквариат, съхраняващ верността на бавните темпа, друго усещане за живота, за времето.

Героинята на вечерта, която следиха стотици пристрастни поклонници и експерти, си остана Мария Гулегина. Певицата направи героична стъпка, обръщайки се за първи път в своята кариера след изключително италиански партии към героинята на Вагнер, и още каква! Кундри, която, според легендата, се е смяла над страданията на Христос, обречена на вечно скиталчество по всички посоки на света.

Такива темпераментни изпълнителки на Кундри историята на операта не познава много. Мария Гулегина с нейния 35-годишен опит в изпълнението на „големи“ италиански героини със сложни характери се разгърна тук и във вокален, и в драматичен план. Тя уверено и отчаяно, като повелителка на стихиите, удържаше взаимоизключващите се полюси на дивотата и светостта – това, което има у всяка жена, над което не пропуска дръзко и свободно да поразмишлява Вагнер. Певицата така се увлича от новата партия, че в порив на ентусиазъм даже си ушива за второто действие, където се явява пред Парсифал в цялото си съблазнително сияние, разкошна рокля.

Владетелка на интонацията, Мария Гулегина съкрушително се смя, както е и предписано в партитурата, а във вокално отношение се оказа рядка сплав между немския език и сочността на италианското белканто, въз основа на което е виртуозно изградена цялата й предишна вокална кариера. В плановете на Гулегина е да продължи да с потапя във Вагнер, с който се слави репертоара на Мариинския театър.

Материалът е публикуван във в-к „Санкт-Петербургски ведомости“ № 199 (6308) от 25.10.2018 г.