МАРИЯ ГУЛЕГИНА в ролята на Кундри в "ПАРСИФАЛ"  (30 януари, 1 февруари) - impresario-art.com, плакат (от списание "Дас Опернглас")
05 яну 2019

МАРИЯ ГУЛЕГИНА в ролята на Кундри в "ПАРСИФАЛ" (30 януари, 1 февруари) - impresario-art.com, плакат (от списание "Дас Опернглас")

След успешна кариера в италианския репертоар Мария Гулегина с въодушевление добавя немски опери в своя обширен репертоар. Някои бъдещи нейни дебюти включват опери от Рихард Вагнер.

Мария Гулегина е смятана за едно от водещите драматични сопрани в света, единствената, която е изпълнявала главни роли в 16 нови постановки в театър Ла Скала, между които „Манон Леско“, „Тоска“, „Бал с маски“, „Макбет“ и др.

Гулегина е изпълнила над 165 пъти в Метрополитън Опера в Ню Йорк главните роли в „Аида“, „Турандот“, „Тоска“, „Норма“, „Макбет“, „Набуко“, „Андре Шение“, „Дама пика“, „Селска чест“ и др.

Обявена от критиката за „Кралица на операта“, тя често се представя в най-важните оперни театри по света, като Виенската държавна опера, Мариински театър, Баварската държавна опера, „Дойче Опер“ Берлин, „Театро Лисеу“, „Ковънт Гардън“, „Опера Бастий“, „Театро Колон“, Болшой театър и др.

Наричана „руското сопрано с Верди във вените“, тя е носител на многобройни награди и отличия, между които „Премио Пучини“ 2009, наградата „Джовани Дзанатело“, златен медал „Мария Дзамбони“, златен медал от фестивала в Осака, наградата „Белини“ 2001, наградата Arte e Operosità nel Mondo от Милано и др.

За обществената си ангажираност тя е наградена с ордена на Света Олга, най-високото отличие на руската православна църква. Гулегина е почетен член на борда на Международния Параолимпийски комитет и е глобален посланик на добра воля на УНИСЕФ.

Бъдещите й планове включват нова постановка на „Сицилиански вечерни“ в Мариински театър, „Аида“ в Амстердам като част от стадионното турне с Пласидо Доминго, както и рецитали по целия свят, включително в Карнеги Хол, Берлинската филхармония, Голямата зала на Московската консерватория и 15 други места.

https://www.impresario-art.com/artists/maria-guleghina/