Съдържание - „Дон Паскуале“ – опера от Гаетано Доницети
03 яну 2019

Съдържание - „Дон Паскуале“ – опера от Гаетано Доницети


ДОН ПАСКУАЛЕ
Опера в три действия от Гаетано Доницети

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА:
Дон Паскуале, стар ерген — бас
Доктор Малатеста, лекар, приятел на Дон Паскуале — баритон
Ернесто, племенник на Дон Паскуале — тенор
Норина, млада вдовица — сопран
Нотариус — баритон
Прислужници, бръснари, фризьори, шивачи.

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ
Дон Паскуале с трепет очаква доктор Малатеста. Възрастният мъж е искал да ожени своя племенник за порядъчно момиче, от заможно семейство, но Ернесто е влюбен във вдовицата Норина. Той e отказал уговорения от чичо му брак. Паскуале не одобрява този избор и решава, че е по-добре самият той да се ожени. Докторът се е заел със задачата да му намери подходяща жена. Това, което Паскуале не знае, е, че Малатеста е замислил план, с който да помогне на своя приятел Ернесто. Той уверено заявява, че е открил чудесна жена за съпруга на възрастния мъж. Тя е млада, много красива, смирена, излиза от манастир, където е водила уединен живот и, най-важното, тя е сестра на самия Малатеста – Софрония. Дон Паскуале е повече от доволен. След като изпраща доктора, той мечтае за бъдещето и за наследниците, които ще остави. Ернесто влиза и чичо му започва разговор, в който го уведомява, че след като не е съгласен да се раздели с Норина и да сключи уговорения брак, самият Паскуале ще мине под венчило. Той има намерение да остави Ернесто без наследство и дори го приканва да напусне дома му. Когато младият мъж разбира, че в дъното на това стои най-близкият му приятел, Ернесто се чувства предаден и сломен. В дома си Норина очаква вести от своя любим. Когато получава писмото, в което той ѝ съобщава решението на чичо си, тя е силно обезпокоена. На вратата ѝ се появява Малатеста, който ѝ разкрива своя план. Тя ще се представи за Софрония и с буйния си нрав ще откаже дон Паскуале от брачния живот. Норина се съгласява.

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ
Ернесто е сам. Той оплаква съдбата си и се готви да замине, оставяйки дома и любовта. Той си тръгва, точно преди Паскуале да влезе в стаята. Възрастният мъж се е облякъл празнично и с трепет очаква Малатеста и бъдещата си съпруга. Дава инструкции на слугите си да не пускат никой друг в къщата и се опитва да си придаде по-млад и свеж вид. Малатеста пристига заедно с Норина, която представя като сестра си. Жената се представя като изключително скромна и невинна девойка, която не се вълнува от светския живот и предпочита спокойствието на домашния уют. Паскуале е поразен от красотата ѝ и веднага моли приятеля си да я попита дали ще се омъжи за него. Тя, разбира се, се съгласява веднага, а Малатеста е подготвен и кани „нотариус“, с когото предварително е уговорил мнимата сватба.Нотариусът пише предбрачен договор, чийто условия са продиктувани от дон Паскуале, който предоставя на Софрония права да се разполага с цялото му имущество. Мъжът се подписва и точно преди да бъде сложен и подписът на бъдещата му съпруга в стаята влиза Ернесто. Настава пълна суматоха. Малатеста опитва да успокои приятеля си, уверявайки го, че всичко, което правят, е за негово добро. Веднага след подписване на договора, Софрония показва „истинското“ си лице. Тя отблъсква ласките на съпруга си и заявява, че не иска той да я придружава навън, тъй като е стар. Жената събира прислугата и увеличава заплатите им, дава им поръчения, които ще струват на дон Паскуале цяло състояние и преобръща дома му за минути, тъй като не ѝ харесват остарелите мебели и украси. Паскуале е поразен и след бурния скандал му прилошава.

ТРЕТО ДЕЙСТВИЕ
Паскуале е в дома си заобиколен от скъпи рокли и накити. Прислужниците му кръжат наоколо, всеки със задачата, която му е дадена от господарката. Дон Паскуале решава да прояви смелост и да се опълчи на тираничната си съпруга, защото от сметките и фактурите, които разглежда, проличава, че тя е на път да го разори. Софрония влиза в стаята при него. Тя е облечена в скъп тоалет и заявява, че се готви да отиде на театър и то без компанията и съгласието на съпруга си. Паскуале си мисли, че това е удобен повод да ѝ каже изобщо да не се връща, но жена му му отговаря с присмех. Между двамата се разразява скандал в кулминацията, на който Норина му удря шамар. Когато тя излиза, нарочно изпуска на пода бележка с покана от друг мъж да се видят през нощта в градината. Потресен, Паскуале нарежда да извикат Малатеста.Слугите също не са доволни от многото работа, която новата господарка им е възложила. Когато Малатеста идва, го посреща Ернесто. Лекарят напомня на младия мъж за плана си и го изпраща в градината където да чака Норина. Дон Паскуале влиза на ръба на силите си. Той иска да изложи публично невярната Софрония, но Малатеста успява да го успокои и да му предложи друг план. Двамата ще се скрият на уреченото за среща място и ще причакат любовниците. В градината. Дон Паскуале и Малатеста заварват Софрония с нейния любовник, но Ернесто се покрива с наметалото и избягва в къщата. Паскуале се изправя срещу жена си с намерението да я изгони. Софрония е непоклатима, но тогава се намесва Малатеста, който казва на измамения съпруг, че ако се съгласи да ожени Ернесто за Норина, Софрония няма да е никак доволна и така ще се отърве от нея. Дон Паскуале е готов да „даде хиляда Норини“ на племенника си, стига това да го освободи от оковите на Софрония.

Паскуале извиква Ернесто и го кара да доведе любимата си. В този момент всички разкриват истината на възрастния мъж. Планът е сработил, дон Паскуале им прощава и дава благословията си на двамата влюбени.