Световноизвестната Мария Гулегина гостува в операта „Парсифал“ от Вагнер в Софийската опера - в. 24 часа
20 дек 2018

Световноизвестната Мария Гулегина гостува в операта „Парсифал“ от Вагнер в Софийската опера - в. 24 часа

Прочутата на всички оперни сцени Мария Гулегина ще гостува в операта „Парсифал“ на 30 януари и 1 февруари в Софийската опера и балет. Тя ще изпълни ролята на Кундри в последната опера на гениалния немски композитор Рихард Вагнер. Певицата е носител и на най-висшия орден на Руската православна църква „Света Олга“ за социалната й ангажираност. Орденът й е връчен лично от патриарх Алексий Втори, съобщиха от пресцентъра на Софийската опера.

Мария Гулегина е водещ в света драматичен сопран. Нейните изпълнения неизменно биват възнаградени с овации на крака във всички най-изтъкнати оперни театри. Описват я като „Пепеляшката от Русия“, „руски сопран с Верди, течащ по вените ѝ“ и „вокално чудо“. Тя е особено ценена за интерпретацията ѝ на главните роли в „Тоска“ и „Турандот“. Нейният репертоар включва също главната роля в „Аида“, „Манон Леско“, „Норма“, „Федора“, „Адриана Лекуврьор“, както и като лейди Макбет в „Макбет“, Абигайл в „Набуко“, Виолета в „Травиата“, Леонора в „Трубадур“, „Оберто“ и „Силата на съдбата“, Елвира в „Ернани“, Елизабет в „Дон Карлос“, Амелия в „Симон Боканегра“ и „Бал с маски“, Лукреция в „Двамата фоскари“, Дездемона в „Отело“, Сантуца в „Селска чест“, Мадалена в „Андреа Шение“, Лиза в „Дама Пика“, Одабела в „Атила“, Гюлнара в „Корсарят“ и т.н.

Мария Гулегина започва професионалната си кариера в Държавната опера в Минск, а година по-късно прави своя дебют в „Ла скала“ като Амелия в „Бал с маски“ под диригентството на Маестро Гавацени и в партньорство с Лучано Павароти. Нейният глас, притежаващ голяма мощ, топлота и пробивност и огромната ѝ актьорска дарба я правят постоянен и желан гост навсякъде.

В „Ла скала“ тя е участвала в 15 нови постановки, включително като Лукреция в „Двамата фоскари“, Тоска, Федора, Турандот, лейди Макбет в „Макбет“, Лиза в „Дама Пика“, Манон Леско, Абигайл в „Набуко“, Леонора в „Силата на съдбата“, дирижирана от Рикардо Мути в Токио. Тя придружава „Ла скала“ на две турнета в Япония през 1991 и 1999 г. Освен това е изнесла два солови рецитала в този легендарен театър.

MariaGuleghina9

След нейният дебют през 1991 г. в Метролопитън опера като Мадалена в нова постановка на „Андреа Шение“ в партньорство с Лучано Павароти, там тя изпълнява над 150 пъти Тоска, Аида, Норма, Адриана Лекуврьор, Турандот, Сантуца в „Селска чест“, Абигайл в „Набуко“, Лиза в „Дама Пика“, Доли в „Слай“, Джорджета в „Мантията“ и лейди Макбет в „Макбет“.

MARIYA GULEGINA

През 1991 г. прави дебют във Виенската държавна опера в „Андреа Шение“ и се връща там, за да изпълни Лиза в „Дама Пика“, Тоска, Аида, Елвира в „Ернани“, лейди Макбет в „Макбет“, Леонора в „Трубадур“ и Абигайл в „Набуко“.

MARIYA GULEGINA DRAMATICHNO SOPRANO
Преди сценичния си дебют през 1995 г. в Кралската опера „Ковънт Гардън“, където се изявява в главната роля във „Федора“ в партньорство с Пласидо Доминго, тя вече е излизала във възторжено прието концертно изпълнение на „Ернани“ в „Барбикан“ с трупата на Кралската опера. Следва много успешен рецитал в зала „Уигмор“. Другите ѝ изяви в „Ковънт Гардън“ включват Тоска, концертни изпълнения на „Андре Шение“, Одабела в „Атила“ и лейди Макбет в „Макбет“.

През 1996 г. дебютът на Мария Гулегина в Арена ди Верона е като Абигайл в „Набуко“, където я удостояват с наградата „Джовани Дзанатело“ за сензационен дебютант-изпълнител. Оттогава тя се изявява там по многобройни поводи.

През 1997 г. Мария Гулегина дебютира в Парижката опера с главната роля в „Тоска“ и оттогава играе в този театър лейди Макбет в „Макбет“, Абигайл в „Набуко“ и Одабела в „Атила“.

Мария Гулегина е изнасяла солови рецитали по цял свят, включително в „Ла скала“, Гран Театре дел Лисеу, Лил, Сао Паоло, зала „Уигмор“, зала „Сантори“, Мариинския театър, Осака, Киото, Хонг Конг, Рим, театър „Колон“, театър „Белас Артес“ и Москва, за да споменем само някои от тях.

Много от постановките, в които е участвала, са излъчени по радиото, както и заснети за телевизията. Те включват „Тоска“, „Дама Пика“, „Андреа Шение“, „Слай“, „Набуко“, „Селска чест“, „Мантията“, „Норма“, „Турандот“ и „Макбет“ от Метрололитън Опера, „Тоска“, „Манон Леско“ и „Бал с маски“ от „Ла скала“, „Атила“ от Парижката опера, „Набуко“ от Виенската държавна опера и солови рецитали от Япония, Барселона, Москва, Берлин и Лайпциг.

Многократно си е партнирала с водещи в света певци като Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Лео Нучи, Ренато Брузон, Хосе Кура и Самюел Рейми и диригенти, включително Джанандреа Гавацени, Рикардо Мути, Джеймс Ливайн, Зубин Мета, Валерий Гергиев, Фабио Луизи и Клаудио Абадо.

Мария Гулегина е носител на многобройни награди, включително наградата „Пучини“, наградата „Белини“ за 2001 г., наградата „Джовани Дзанатело“ за дебюта ѝ на Арена ди Верона, златен медал „Мария Дзамбони“, златен медал на фестивала в Осака през 1999 г., наградата „Арте е Оперосита нел мондо“ от Милано и т.н.

Гулегина е почетен член на борда на Международния параолимпийски комитет, както и посланик на добра воля на Уницеф. Тя е носител на званието „заслужил артист“ на Северна Осетия и Алания.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7207960