ДИАНА ТУГУЙ и НУНЦИЯ ДЕ ФАЛКО в „Травиата“ на сцената на Софийската опера и балет на 12 и 13 декември
11 дек 2018

ДИАНА ТУГУЙ и НУНЦИЯ ДЕ ФАЛКО в „Травиата“ на сцената на Софийската опера и балет на 12 и 13 декември

 „Изобщо трябва да ти повторя, че във Венеция успехът на „Травиата“ няма равен дори по времето на твоя „Ернани“. Гало* ми пише, че третата вечер е имало неописуем ураган от аплодисменти и, че третото действие особено имало ефект, по-голям от другите две вечери, и че сам той трябвало да благодари посред аплодисментите на публиката. Това е нещо ново, но е факт.“ Това пише Джулио Рикорди до Верди след триумфалното представяне на „Травиата“ година след написването ѝ, във Венецианския театър „Ла Фениче“.

Шедьовърът на Джузепе Верди присъства в афишите на почти всички оперни театри. В  сезоните 2013/2014 и 2014/2015 „Травиата“ е в топ 3 на най-играните заглавия в цял свят, а през 2015/2016 е на първо място в класацията с 4190 спектакъла в 869 различни продукции!

И макар една от най-красивите любовни истории писани някога, да е сътворена за оперната сцена, „Травиата“ намира свой живот и на кинолентата, като вдъхновява немалко филми. В допълнение към многобройните екранни адаптации на операта (например тази на Франко Дзефирели от 1982) , Вердиевата музика звучи и във филма с Грета Гарбо „Камелия“ от 1936 година и романтичната комедия „Хубава жена“, която излиза на големия екран през деветдесетте. Баз Лърман използва музиката в своята музикална фантазия „Мулен Руж“ от 2001 година. Прочути мелодии от операта също се появяват и в „Кръстникът“ (1972), „Под прицел“ (1993), „Бруно“ (2009), „Спектър“ (2015) и „Ла Ла Ленд“ (2016).

Не пропускайте представленията на „Травиата“ на Софийската опера. На 12 декември гостуват ДИАНА ТУГУЙ в ролята на Виолета Валери, ИЛЯ СЕЛИВАНОВ в ролята на Алфред и НИКОЛА МИЯЙЛОВИЧ в ролята на Жорж Жермон. Звезден е съставът и на 13 декември когато в главните роли ще гледате НУНЦИЯ ДЕ ФАЛКО, МИЛЕН БОЖКОВ и ПЛАМЕН ДИМИТРОВ. Диригент е Ерих Вехтер, а режисьор на постановката е Пламен Карталов.

         *Става дума за Антонио Гало, който дирижира спектакъла.