Нунция де Фалко e Виолета Валери в "Травиата" в Софийската опера - impressio.dir.bg
10 дек 2018

Нунция де Фалко e Виолета Валери в "Травиата" в Софийската опера - impressio.dir.bg

От ранна възраст Нунция де Фалко свири на пиано, но по-късно се посвещава на пеенето. Нунция е артист с различен облик и много интереси. Дипломира се с голям успех в консерваторията "Джузепе Мартучи" в родния си град Салерно и завършва филология, литература и антична история в университета там. Специализира оперно пеене в Националната академия "Санта Чечилия", при Рената Ското, Ана Ванди и Чезаре Скартон.


Снимка: Софийска опера

Лауреат е на много международни конкурси, измежду които - Международния конкурс по оперно пеене в Тенерифе и Международния конкурс "Франческо Албанезе", където взима награда в категория "Оперно пеене" и "Неаполитанска песен". Печели стипендия на асоциацията на Сан Карло - "Джакомо Маджоре".

Играла е Виолета от "Травиата" на сцената на Театър Перголези в Йези, Жрицата от "Аида", в театър Сан Карло в Неапол под диригентството на Пинкас Щайнберг и в театър Верди в Салерно, където дирижира Дейниел Орен. Други роли на сопраното са Дона Армида от "Мнимата парижанка" на Доменико Чимароза в Парижката опера, Алис от "Фалстаф" на Верди и Адина от "Любовен еликсир" на Доницети в театър Флавио Веспазиано в Риети.

Паралелно с артистичната си дейност, Нунция е и музиколог и участва активно в семинари, концерти-уроци и културни срещи. Италианските оперни театри предпочитат младата и талантлива певица пред други изпълнителки.

През 2016 сопраното издава и книга със заглавие: "Сирените в операта "Одисей" на Луиджи Далапикола".

https://impressio.dir.bg/afish/nuntsiya-de-falko-e-violeta-valeri-v-traviata-v-sofiyskata-opera