„ТРАВИАТА“ или ТАЙНСТВОТО НА ЛЮБОВТА

Снимка от постановката на Пламен Карталов в Софийската опера Снимка от постановката на Пламен Карталов в Софийската опера

„ДАМАТА С КАМЕЛИИТЕ“, историята на една любов, родена от страстната обич на Дюма-син към куртизанката Мари Дюплеси, се превръща в истински скандал за тогавашното общество.

Безпътната героиня на Дюма-син вдъхновява и маестро Джузепе Верди, който за необичайно кратко време извайва образа на първата лирико-психологична опера в жанра, реална като живота.

 „Травиата или безпътната“, претърпява провал на премиерата си във Венеция, но както Дюма-син предсказва, тя ще надживее неговата „Дама с камелиите“.

Верди си задава въпроса: чия е вината за неуспеха – на певците или негова.

И отсъжда: „…времето ще си каже думата“.

Времето отсъди – вечен живот за „Травиата“, станала любима на публика и артисти.

Безсмъртната творба на местро Верди ще разтвори завесата на Софийската опера на  12-ти и 13-ти декември 2018 г. за тайнството на любовта с внушението на постановката на Пламен Карталов от 1996 година. Гостуващите артисти Диана Тугуи и Мария Мудряк в ролята на Виолета Валери, Иля Селиванов и Милен Божков в ролята на Алфред Жермон ще разпалят  огъня на любовта в тази вълнуваща драма.

 

Magdalena ManolovaД-р Магдалена МАНОЛОВА

Новини и събития