„ЧОВЕШКОТО СЪРЦЕ Е НЕПРЕСЪХВАЩ КЛАДЕНЕЦ НА НЕЩАСТИЯ“
13 ное 2018

„ЧОВЕШКОТО СЪРЦЕ Е НЕПРЕСЪХВАЩ КЛАДЕНЕЦ НА НЕЩАСТИЯ“

На сцената на Софийската опера и балет се ражда едно заглавие, което повече от 30 години не е било на афиша на първия ни оперен театър. Това е операта „Симон Боканегра“ от Джузепе Верди, едно заглавие, което не толкова често може да се види на други афиши.

Разговарям с режисьорката Арабела Танасе, която е артистичен директор на операта в Крайова, Румъния. Още в началото на разговора тя припомни, че двата оперни театри си сътрудничат от преди четири години, когато Софийската опера е била гост на техния фестивал на името на Елена Тодорини.

На първия ми въпрос как се работи на наша сцена не само с артистичния състав, но и с всички останали служби, тя  сподели, че си пожелава да създадат заедно един такъв спектакъл, който да отговори на всичко, което се прави тук на толкова високо ниво.

- Тази опера на маестро Верди  е изтъкана от политически интриги и човешки драми, творба, която се ражда в сложно политическо време на възход и падение, революционни борби и разочарование,   какъв е Вашия ключ в тази драматургия?

- Известно е, че маестро Верди изразява в оперите си своите надежди и вяра  в борбата за независимост на Италия. За това оперите му са заредени с тази енергия. Заедно със сценографа Драганеску потърсихме и намираме сходни моменти в различните политически епохи. Така че политическата ситуация, която  е вълнувала маестро Верди ние разглеждаме от позицията на нашето време.

Може да говорим за политически игри и заговори и в наше време. Едновременно с това трябва да имаме предвид, че човешките чувства са универсални. Така че в нашата концепция омразата, желанието да се спечели любовта и възможното помирение  са ключа, за да  намерим общ път между двете общества. Политическата ситуация, която маестро Верди разглежда се случва и в наши дни. Точно за това решихме да създадем постановка, която да не е в конкретна историческа епоха.

- Работите с няколко солистични състава. Нещо, изискващо време и различен подход. Какво внася всеки един от тях в концепцията на спектакъла?

- Всеки солист има разбира се своя индивидуалност. Трудно е, защото работя с няколко певци, дори и с четирима за една роля. Затова всеки изпълнител трябва да знае какво искам да извадя от него, разбира се съгласно с неговата индивидуалност.

 Не ми харесва да създавам персонажи добри или лоши, а да има различни нюанси в образа. При толкова много изпълнители всеки един от тях внася своя багра в героя  си, нещо което обогатява спектакъла.

Тази опера не се играе често. Сложна драматургия, особено в първата версия. Какво е посланието, ако трябва кратко да се изрази, така че да стигне до съвременника?

- Това е катарзиса на финала, завръщане към чисто човешките послания. В резюме ще цитирам какво казва Фиеско в края на операта.

„Цялото щастие на тази земя е измамно, защото човешкото сърце е непресъхващ кладенец на нещастия.“

Всичко е в този финал на неговите думи.

- Как се разгръщат тези големи човешки страсти на сцената в представата на сценографа. 

- Сцената е решена като спирала на времето, в един темпорален подтекст, който оживява и в костюмите. Такъв пример е костюма на Амелия, в него преоткриваме  тази времева спирала. Всъщност режисурата също следва тази идея. От една страна действието не се развива в конкретна историческа епоха. Движението на сцената, персонажите и хора, цялото действие се разгръща в това спираловидно движение на спектакъла. Осветленинето от своя страна отразява всяка емоция, състояние.

- За първи път сте гост на наша сцена. Как се чувствате?

- Това е една от най-добре оборудваните сцени, които познавам. Техническите параметри са изключителни. Много западноевропески театри не могат да се похвалят с такива.

Освен това солистите са необикновени. Това са различни типове гласове от музикална гледна точка. Най важното е, че всички са тлкова активни и конкуренцията дава високо качество. Важно е посланието ни да се разбере от публиката, да остане доволна и да внуши нашите идеи.

Magdalena ManolovaД-р Магдалена МАНОЛОВА