Акад. Пламен Карталов е носител на "Золотая муза", Светлана Захарова е почетен член на Софийската опера и балет - Пенка Момчилова, БТА
12 ное 2018

Акад. Пламен Карталов е носител на "Золотая муза", Светлана Захарова е почетен член на Софийската опера и балет - Пенка Момчилова, БТА

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, носител на български и международни отличия, получи престижната награда "Золотая муза". Световноизвестната примабалерина Светлана Захарова беше удостоена със званието "Почетен член на Софийската опера и балет", съобщават от театъра.

Отличията са обявени снощи след балетния спектакъл "Баядерка" с участието на Светлана Захарова и Денис Родкин.

Изтъкнатият режисьор Пламен Карталов е отбелязал, че дейността му е свързана отдавна с руския оперен репертоар. Негови постановки на произведения от руски композитори като Чайковски, Бородин, Стравински, Холминов и други са представяни в Русия, Беларус, Полша, Испания, Япония и други държави. През май тази година Софийската опера и балет гастролира с изключителен успех на сцената на Болшой театър с постановките на акад. Карталов "Янините девет братя" от Любомир Пипков и "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер, припомнят от операта.

Примабалерината Светлана Захарова е удостоена с почетното звание за участието си в спектаклите "Жизел" и "Баядерка" със солистите и трупата на първия ни оперен и балетен театър. 

Наградата "Золотая муза" - за принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България, е създадена през 1994 г. по идея на Нели Волкова-Куртева - почетен председател на журито, художествен ръководител на Първи руски частен театър, и известни български културни дейци. Връчва се със съдействието на Столичната община,  посолството на Русия, Руския културно-информационен център в София, Движение "Русофили" и "Жокер медиа". 

/ПП/

София, 11 ноември /Пенка Момчилова, БТА/