Анна Томова-Синтова ще подготви певците в Софийската опера за "Дон Жуан" - една от петте оперни премиери през новия сезон - Пенка Момчилова, БТА
09 ное 2018

Анна Томова-Синтова ще подготви певците в Софийската опера за "Дон Жуан" - една от петте оперни премиери през новия сезон - Пенка Момчилова, БТА

           Примата Анна Томова-Синтова ще подготви певците в Софийската опера и балет за "Дон Жуан" от Моцарт - една от петте оперни премиери през новия сезон, съобщи на пресконференция днес директорът на театъра акад. Пламен Карталов.

           През есента друга прочута наша оперна певица - Райна Кабаиванска, ще предложи най-добрите ученици от традиционния си майсторски клас за същото заглавие. С артистите от операта ще работят също Красимира Стоянова и други известни артисти - наши и чуждестранни, за отделни постановки. Необходими са много средства и сложна организация, за да се осъществи отдавнашната ни мечта за оперно студио към театъра, каза Карталов.

           За необходимостта от такава школа говори и Анна Томова-Синтова във видео - поздрав към трупата за новия сезон. Примата изтъква, че всички големи оперни театри по света имат такива студиа, където младите певци, току-що завършили, се подготвят две години, като играят и малки роли. Така израстват и като професионалисти, и като личности. Едва тогава са готови да изпълнят мисията на артиста, на истинското изкуство - да храни душите на хората, да издига човешкото и професионалното ниво на цялата общност, казва Анна Томова-Синтова.

           Първата оперна премиера за сезона на голяма сцена е "Симон Боканегра" от Верди. Останалите са "Дон Паскуале" от Доницети, постановка на проф. Светозар Донев, с която ще бъде отбелязана неговата 85-годишнина, и "Трубадур" от Верди на Филипо Тонон. Кинорежисьорът Андреас Панцис е поканен за "Аполон и Хиацинт" от Моцарт - на камерната сцена.

           На 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров е посветена премиерата на неговия балет "Легенда за езерото" под режисурата на Донвена Пандурски. Другото ново балетно представление - "Кармина Бурана", ще направи Фреди Франдзути.

           Примабалерината Красимира Колдамова ще празнува 80-годишнината си с "Кармен" на 3 февруари. В галаспектакъла "Дон Карлос" от Верди на 23 декември - по случай 90-годишнината от рождението на именития диригент Иван Маринов - на сцената излизат прочути солисти и дебютанти - Александрина Пендачанска и Камен Чанев, Александрина Стоянова - като Еболи, и Атанас Младенов - Родриго.

       /ПП/

София, 8 ноември /Пенка Момчилова, БТА/