"Симон Боканегра" - история за любов и власт, е винаги актуална, затова постановката в Софийската опера е извън времето - Пенка Момчилова, БТА
09 ное 2018

"Симон Боканегра" - история за любов и власт, е винаги актуална, затова постановката в Софийската опера е извън времето - Пенка Момчилова, БТА

           Операта "Симон Боканегра" от Верди - история за любов и  власт, е винаги актуална. Затова постановката в Софийската опера не е обвързана с епоха, каза на пресконференция днес румънската режисьорка Арабела Танасе, артистичен директор на операта в Крайова.

           Тя определи като "спирала на времето" сценографията и допълни, че тази концепция следват и режисурата, и костюмографията.

           "Симон Боканегра" е една от най-прекрасните опери на Верди, но рядко се поставя, защото е много трудна - и драматургично, и вокално. Сложна история, в която е намесена и висшата политика, коментира Арабела Танасе.

           Режисьорката е възхитена от професионализма, таланта и богатите гласове на нашите артисти - солисти, хор и оркестър, и се надява заедно да направят спектакъл, който ще докосне зрителите.

           Към мнението на Танасе за сложността на произведението и за необходимостта от много добри изпълнители, за да се постави, се присъедини диригентът Ерих Вехтер. За радост, тук имаме много силен състав, отбеляза германският маестро.

           В международния екип са артисти от България, Румъния, Сърбия, Мексико. На диригентския пулт ще бъде и Жорж Димитров. Художник е Расван Драганеску. Сред солистите - утвърдени имена и съвсем млади певци, са Веселин Михайлов, Никола Миайлович, Кирил Манолов, Лилия Кехайова, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Мартин Цонев, Николай Войнов, Светозар Рангелов, Даниел Дамянов, Даниел Острецов, Емил Павлов, Рафаел Алварес.

           Премиерата е на 17 ноември. Следващите представления са на 18, 20, 21 и 22 ноември. Билети има на касата на Софийската опера и балет, на касите на EasyPay в страната, в интернет на operasofia.bg и в мрежата на eventim.bg.

           В "Симон Боканегра" действието се развива в Италия през 14-и в. Главните герои са двама мъже, станали впоследствие смъртни врагове заради любовта между смелия корсар и бъдещ управник на Генуа - Симон Боканегра, и Мария, дъщерята на благородника и управляващ - Якопо Фиеско, който е против тяхната връзка. Трудните им взаимоотношения, в които има и политически противоречия, се изострят още повече от появата на извънбрачното дете на Симон и Мария - Амелия. Четвърт век по-късно тя е единствената жена, способна да разреши конфликта между своя баща и дядо. 

       /ПП/

София, 8 ноември /Пенка Момчилова, БТА/