Звездната Светлана Захарова отново в София за балета "Баядерка" - impressio.dir.bg
07 ное 2018

Звездната Светлана Захарова отново в София за балета "Баядерка" - impressio.dir.bg

Балетният шедьовър "Баядерка" е поредното заглавие, с което Софийската опера ще зарадва почитателите на балетното изкуство на 10 ноември 2018 г. Прекрасната музика на Лудвиг Минкус и хореографията на гения Мариус Петипа пренасят зрителя в древна Индия и разказват по въздействащ начин чрез музика и танц историята за пламенната любов между баядерката Никия и смелия воин Солор.

За да усети публиката истински чувствата и емоциите на главните герои ще помогнат и солистите от трупата на Большой театър - Светлана Захарова и Денис Родкин - артисти със световна кариера, преминаваща и до днес през сцените на оперните театри в Съединените щати, Миланската " Ла Скала" и редица други европейски театри. 



Още

Светлана Захарова - най-яркият диамант в короната на световния балет


Светлана Захарова - най-яркият диамант в короната на световния балет


Творческият си път Светлана Захарова започва от сцената на прочутия Марински театър, където като солист на трупата от 1996 до 2003 г. се превъплъщава в роли в едни от най-известните балетни спектакли в историята на музиката.През 2003 Захарова става солист на Болшой театър, а дебютът и на неговата сцена е с балета "Жизел". През месец май 2017 г. в Миланската "Ла скала" се състоя и световната премиера на балета "Проект Хендел" с участието на Захарова. И до днес тя изнася свои гала концерти в Италия, Гърция и Сърбия.Участва и в специално организираните за нея творчески вечери в Москва и Санкт Петербург и в проекта "Па-дьо-дьо на палци и за палци" на световноизвестния цигулар Вадим Репин, чиито спектакли се играят в цяла Русия.



Снимка: Дамир Юсупов

Освен с многобройните си роли по световните оперни сцени, Светлана Захарова е позната и с участието си в политиката като депутат в Руския парламент /Държавната дума на страната / от 2008 до 2011 г. и с участието си в Съвета по култура и изкуство към президента на Руската федерация.



Светлана Захарова и Денис Родкин в "Жизел"

Денис Родкин започва артистичната си кариера в трупата на Болшой театър след завършването през 2009 г. на Хореографското училище при Московския държавен академичен театър. Заедно с участията си в различни спектакли, той завършва и Педагогическия факултет на Московската държавна хореографска академия. Денис Родкин досега има изиграни над 40 роли в едни от най -популярните балетни произведения. Артистът има гастроли и на сцената на Мариинския театър и в Италия.


Светлана Захарова (Снимка: Дамир Юсупов)

Следващата спирка за Светлана Захарова и Денис Родкин ще е на 10 ноември 2018 г. в България, на сцената на Софийската опера, където в "Баядерка" ще си партнират със солистите на балета и ученици от Националното училище за танцово изкуство в София.В грандиозния балетен спекакъл ще видим и най-младата участничка, едва 13 годишната, Ивана Харизанова - трета година редовно обучение в Московска Държавна Академия по Хореография. Тя е единствен представител на българската балетна школа с редовно обучение в Школата на Болшой Театър (МГАХ), Москва. В репертоара и влизат заглавия, като "Лешникотрошачката", "Феята на Куклите", "Жизел", "Дон Кихот",  "Баядерка" и т.н. Лауреат на множество награди от международни детски хореографски конкурси.


Диригент е Павел Клиничев - щатен диригент на Большой театър с богата международна кариера в оперните театри в Съединените щати, Южна Корея, Италия, Германия, носител на редица международни и национални награди.За първи път считаният за най-значим балетмайстор и хореограф в историята на балета Мариус Петипа поставя БАЯДЕРКА в далечната 1877 година в Санкт Петербург. Замислен, като бенефисен спектакъл за примата на Имперския руски балет Екатерина Вазем, но с времето се превръща в класика. Баядерка е един от най-значимите балети и, заедно с "Лебедово езеро", е в основата на успеха на Мариинския театър.Билетите за спектакъла "Баядерка" с участието на солисти от Болшой театър могат да се закупят от касата на Софийската опера и балет на ул."Врабча" 1, чрез касите на EasyPay в страната, както и в интернет на адрес: operasofia.bg и в мрежата на eventim.bg.

https://impressio.dir.bg/afish/zvezdnata-svetlana-zaharova-otnovo-v-sofiya-za-baleta-bayaderka