"Симон Боканегра" от Верди, с международен екип, ще има премиера в Софийската опера на 17 ноември - Пенка Момчилова, БТА
02 ное 2018

"Симон Боканегра" от Верди, с международен екип, ще има премиера в Софийската опера на 17 ноември - Пенка Момчилова, БТА

           Операта "Симон Боканегра" от Верди, с международен екип, ще има премиера в Софийската опера и балет на 17 ноември. Следващите представления са на 18, 20, 21 и 22 ноември, съобщават от театъра.

           Режисьор е Арабела Танасе, артистичен директор на операта в Крайова, Румъния. Музикалната критика определя спектаклите  й като умело съчетание между артистична визия и балансирано сливане на емоция и разум, чувствителност и абстрактност. От 2000 г. е поставила "Травиата", "Лучия ди Ламермур", "Бохеми", "Севилският бръснар", "Дон Жуан", "Турандот" и много други.

           Диригенти на "Симон Боканегра" са Ерих Вехтер и Жорж Димитров, художник - Расван Драганеску.

           Сред солистите са Веселин Михайлов, Никола Миайлович, Кирил Манолов, Лилия Кехайова, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Мартин Цонев, Николай Войнов, Светозар Рангелов, Даниел Дамянов, Даниел Острецов, Емил Павлов, Рафаел Алварес.

           "Симон Боканегра" - една от интересните творби в световния оперен репертоар, претърпява провал на премиерата през 1857 г., но години по-късно напълно заслужено печели признанието на публиката и специалистите.

            Верди пише операта по либрето на Франческо Мария Пиаве, а по-късно преработва първоначалния вариант заедно с либретиста Ариго Бойто, с когото  създава и други от своите най-известни творби.

            "Симон Боканегра" е история за помирението, любовта, омразата, политическите скандали. Действието се развива в Италия през 14-и в. Главните герои са двама мъже, станали впоследствие смъртни врагове заради любовта между смелия корсар и бъдещ управник на Генуа - Симон Боканегра, и Мария, дъщерята на благородника и управляващ - Якопо Фиеско, който е против тяхната връзка. Трудните им взаимоотношения, в които има и политически противоречия, се изострят още повече от появата на извънбрачното дете на Симон и Мария - Амелия. Четвърт век по-късно тя е единствената жена, способна да разреши конфликта между своя баща и дядо.

             Билети има на касата на Софийската опера и балет, на касите на EasyPay в страната, в интернет на operasofia.bg и в мрежата на  eventim.bg.

      

       /РУМ/

/Пенка Момчилова, БТА/