Турне в Япония и премиерни заглавия през новият сезон на Софиската опера и балет - в. Дневник, Маргарита Капитанска
25 сеп 2018

Турне в Япония и премиерни заглавия през новият сезон на Софиската опера и балет - в. Дневник, Маргарита Капитанска

След успешния си минал сезон, в който артистите на Софиската опера и балет изиграха шест спектакъла на мечтаната от много изпълнители сцена на "Балшой театър" в Москва, представиха световноизвестния мюзикъл "Мамма миа" за първи път в България и се изявяваха на откритата фестивална сцена "Опера на върховете" в подножието на Белоградчишките скали, директорът на културния институт Пламен Карталов съобщи, че новият сезон ще бъде също толкова интересен и разнообразен.

Японската публика очаква Софийската опера и балет през октомври

Преди да започне официално новият сезон в София, артистите заминават на турне в Япония, съобщи Карталов в интервю за БНР. Гастролът ще бъде от 1 до 18 октомври, а трупата е поканена да участва за седми път.

Практика е там да се канят най-добрите състави от целия свят, а импресарската агенция, която организира пътуването, работи със световните опери Метрополитън в Ню Йорк и Болшой театър в Москва, допълни директорът.

В програмата са включени два спектакъла - "Турандот" от Джакомо Пучини и "Кармен" от Жорж Бизе.

Билетите за всички спектакли вече са продадени.

Новият сезон ще бъде открит през края на октомври с операта на Любомир Пипков "Янините девет братя"

На 28 октомври на софийска сцена ще бъде открит официално новият сезон на оперния театър с операта на композитора Любомир Пипков "Янините девет братя". Нейната премиера беше през март тази година, а след това стана част от репертоара на артистите за гастрола в Москва.

Първата премиера е през 1937 г., но получава противоречиви реакции, най-вече заради потискащия сюжерт.

Любомир Пипков пише това произведение едва на 26 години, когато е студент в Париж. Вдъхновен е не само от разказа на Никола Веселинов, но и от кървавите събития в обществено-политическия живот у нас през 1923-25 г. - терора след Деветоюнският и Септемврийският преврат.

В ролята на главната героиня "Яна" влизат оперните певици Габриела Георгиева и Лилия Кехайова, а най-големият брат, "Георги Грозника", ще се играе от басите Петър Бучков и Светозар Рангелов.

Билетите вече са в продажба на официалния сайт на оперта.

Мюзикълът "Мамма миа" остава трайно в програмата на операта

Пламен Карталов съобщи няколко нови заглавия, които ще бъдат в афиша на театъра тази година - оперите "Симоне Боканегра" от Джузепе Верди, "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети, "Трубадур" от Джузепе Верди и "Дон Жуан" от Моцарт и балетът "Легенда за езерото" по музика на Панчо Владигеров.

Мюзикълът "Мамма миа" влиза трайно в програмата на операта и след септемврийската доза музика на ABBA, спектакълът е с още няколко дати през октомври.

https://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/kultura/2018/09/22/3315109_turne_v_iaponiia_i_premierni_zaglaviia_prez_noviiat/