ЗА „БАЯДЕРКА“ – 10 НОЕМВРИ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
21 сеп 2018

ЗА „БАЯДЕРКА“ – 10 НОЕМВРИ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

Балетният шедьовър  „ Баядерка ” е поредното заглавие с което Софийската опера ще зарадва почитателите на балетното изкуство през ноември. Прекрасната музика на Лудвиг Минкус  и хореографията на Мариус Петипа пренасят зрителя в древна Индия и разказват по въздействащ начин чрез музика и танц историята за пламенната любов между баядерката Никия и смелия воин Солор. За да усети публиката истински чувствата и емоциите на главните герои ще помогнат и солистите от трупата на Большой театър - Светлана Захарова и Денис Родкин – артисти със световна кариера, преминаваща и до днес  през сцените на оперните театри в Съединените щати, Миланската „ Ла Скала ” и редица други европейски театри.

Творческият си път Светлана Захарова започва от сцената на прочутия Марински театър, където като солист на трупата от 1996 до 2003 година се превъплъщава в роли в едни от най-известните балетни спектакли в историята на музиката. През 2003 Захарова става солист на Болшой театър, а дебютът и на неговата сцена е с балета „Жизел”. През месец май 2017 година в Миланската „ Ла скала ” се състоя и световната премиера на балета „Проект Хендел” с участието на Захарова. И до днес тя изнася свои гала концерти в Италия, Гърция и Сърбия. Участва и в специално организираните за нея творчески вечери в Москва и Санкт Петербург и в проекта „ Па –дьо-дьо на палци и за палци ” на световноизвестния цигулар Вадим Репин, чиито спектакли се играят в цяла Русия.  Освен с многобройните си роли по световните оперни сцени, Светлана Захарова е позната и с участието си в политиката като депутат в Руския парламент / Държавната дума на страната / от 2008 до 2011 година и с участието си в Съвета по култура и изкуство към президента на Руската федерация.

Денис Родкин започва артистичната си кариера в трупата на Болшой театър след завършването през 2009 година на Хореографското училище при Московския държавен академичен театър. Заедно с участията си в различни спектакли, той завършва и Педагогическия факултет на Московската държавна хореографска академия. Денис Родкин досега има изиграни над 40 роли в едни от най – популярните балетни произведения. Артистът има гастроли и на сцената на Мариинския театър и в Италия.

Следващата спирка за Светлана Захарова и Денис Родкин ще е на 10 ноември 2018 година в България, на сцената на Софийската опера, където в „ Баядерка ” ще си партнират със солистите на балета и ученици от Националното училище за танцово изкуство в София.

Диригент  е Павел Клиничев – щатен диригент на Большой театър с богата международна кариера в оперните театри в Съединените щати, Южна Корея, Италия, Германия, носител на редица международни и национални награди.

Билетите за спектакъла „ Баядерка ” с участието на солисти от Большой театър вече са в продажба и  могат да се закупят от касата на Софийската опера и балет на ул.”Врабча” 1, чрез касите на EasyPay в страната, както и в интернет на адрес: operasofia.bg и в мрежата на  eventim.bg .

logo rosatom 150С партньорството на РОСАТОМ







2Bulgaria AirОфициален превозвач на прима балерината Светлана Захарова и екипа ѝ