13 именити българи станаха почетни граждани на София - в. 24 часа
18 сеп 2018

13 именити българи станаха почетни граждани на София - в. 24 часа

Почетни граждани на столицата по повод днешния празник на София станаха 13 именити българи. Отличията бяха връчени на тържествено заседание на Столичния общински съвет, предаде БТА.

Почетни граждани са акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, първият директор на НГДЕК Гергина Тончева, създателят на цирк "Балкански Александър Балкански, критикът и теоретикът на киното проф. Божидар Манов, актьорите Филип Трифонов и Владимир Пенев, детската писателка Рада Москова, певците Богдана Карадочева, Мими Николова, Васил Найденов, музикантите Димитър Симеонов и Валентин Бобевски, както и археологът Николай Овчаров.

Сред отличените с почетен знак на Столичната община са НСА и Камерният ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният", хорът на Софийските момчета, посланикът на Кипър Ставрос Августидис.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че през вековете независимо от името Сердика, Средец, София, градът е граден камък по камък, улица след улица, растящ и неостаряващ. "Днес София е градът с най-много млади хора, с най-много училища и университети, с най-много компании, които идват тук заради тях. Нашите усилия трябва да гледат хоризонта на младите, които създават София като град на дигиталните технологии, град на мобилността", каза кметът.

Тя посочи пред общинските съветници, че през идната година има ново предизвикателство - да не се превърне София и проектите, по които се работи, в заложник на партийни битки. Нека тази зала да бъде повече място за дебат и идеи, а не за дребни политически сметки, призова Фандъкова и допълни, че трябва да имаме куража да не залитаме по евтиния популизъм, който ще излезе прекалено скъпо и на града, и на хората. Нека с любов и мъдрост да работим за София, призова Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков отбеляза факта, че днес празникът на столицата съвпада с първия учебен ден. Това трябва да ни напомня пред кого сме отговорни и за кого работим. Нашите действия трябва да са насочени към нашето бъдеще - децата, посочи той.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7059586