Печат на тази страница

МАШИНА НА ВРЕМЕТО - мюзикъл за деца от Маргарита Шоселова - държавна опера Стара Загора

Спектакълът е подходящ за деца от 3 до 12 години

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора гостува с „Машина на времето“ на сцената на Софийската опера и балет

На 16 октомври, от 14.00 часа Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път в София своя най-нов спектакъл „Машина на времето“. Освен малките талантливи възпитаници на Студията, в спектакъла участват и артисти от Операта. Идеята и сценарият на спектакъла са на Радост Младенова-Арабаджиева, която ръководи балета на „Маргаритки“-те. Музиката на песните е написана от Маргарита Шоселова – ръководител на Студията. Инструменталната музика и аранжиментите са на Александър Тумангелов и Димитър Косев, включени са музикални фрагменти от произведения  на Й. С. Бах, Ж. Батист Люли, Чайковски, поп-музика и др.

Либретото е написано от поетесата Мая Дългъчева. Хореографията  и режисурата са на Радост Младенова-Арабаджиева. Сценограф и художник на повече от оригинални костюми е Теодора Джамбазова. Мултимедията е на Сергей Голубев, вокален педагог е Зорница Желязкова, консултант по актьорско майсторство е Деница Янакиева от Държавен куклен театър – Стара Загора, майстор на куклите, които участват е Живко Кънев.

За третия самостоятелен спектакъл на ДЮСОБ „Маргаритки“ „Машина на времето“ в ателието на Операта и в две помощни ателиета са изработени над 130 костюма, някои от които особено интересни – като автентичния костюм на Краля-Слънце Луи ХIV.

В динамични общо 6 картини зрителите в залата ще се пренесат назад във времето до каменната епоха, от която ще започне пътуването им, ще преминат през Древен Египет, Средновековието, Барока, ще посетят дома на композитора Й.С.Бах  и ще стигнат до не чак толкова далечната от нашето време 2035 година.

В главните роли участват  солисти и артист-хористи на Държавна опера – Стара Загора – баритонът Иван Кабамитов ще бъде в ролята на Професора, Нели Нечева - в ролята на съпругата на Й. С. Бах, Игнат Желев - в ролята на композитора Й. С. Бах, Маргарита Йовчева - Продавачка на емоции, Пламен Асенов в ролята на Племенен вожд, както и Христо Иванов, Теодор Петков, Иван Иванов, Иван Колев и Илиян Филипов като Рицари. Неотлъчно до Професора в спектакъла са неговите деца Леа и Джоджо – Елица Минчева и Велин Ингилизов - от ДЮСОБ „Маргаритки“.

„Малките зрители могат да научат от историята в мюзикъла много полезни неща, стига да слушат внимателно, да не шумят много и да искат, разбира се, да научат. Ако правят обратното – не слушат внимателно и шумят, и да не искат да научат много – пак ще им хареса много и ще бъдат увлечени. В спектакъла няма нищо излишно, никъде. Един час чисто забавление, без никаква възможност за отвличане на вниманието. Плюс превъзходния сценарий, красивата мерена реч на поетесата Мая Дългъчева, която и този път „облече“ сюжета в стихове.

Става въпрос за МНОГО деца. За море от деца на сцената. От 3-4 годишни „буболечки“, до пооформени тинейджъри. Толкова много работа! Перфектен синхрон. Пълна отдаденост, без борба за малки и големи роли. Дори носачите на чаши вино на поднос в епохата на Барока бяха изключително достойни и с присъствие на сцената. Какви малки професионалисти! Голям дух, голям талант, голямо сърце… в малко тяло на дете.“

www.dolap.bg

 

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора

Първоначално Детският музикално-танцов театър „Маргаритки“ – създаден през 2005 година, е към Общински център на наука, култура и изкуство при Община Стара Загора.

Детско юношеската студия за опера и балет „отвори врати“ от началото на новата учебна 2015/2016 година. Държавна опера-Стара Загора  приюти в огромната си сграда талантливите „Маргаритки“ като им предоставя зали за репетиции, сцена и възможности за изява. В състава на Студията участват над 70 деца - талантливи певци, танцьори и актъори на възраст от 4 до 14 години от град Стара Загора. От 2015 г. ДЮСОБ“Маргаритки“ реализират с подкрепата на Държавна опера-Стара Загора мюзикълите „Едно лято в едно блато“, „Шегобишко на острова на чудесата“, „Машина на времето“ .

„Маргаритки“-те се гордеят  с богат репертоар. Децата от вокалната студия  изпълняват от занимателни и поучителни песнички за най-малките,  до сложни полифонични /на няколко гласа/ песни с фолклорно звучене и съвременен аранжимент.Участниците в танцовата група изпълняват  както сюжетни танци, така и модерен и класически балет. „Маргаритки“  участват в занятията "В помощ на практиката в детската градина"- организирани от Регионален инспекторат по образованието, Стара Загора и издателство „Първите седем“. Авторски продукт на групата са мюзикълите с образователна насоченост. Спектаклите "Немитата круша" и "Космическа приказка" са представени  с невероятен успех на сцената на Драматичен театър "Гео Милев", гр.Стара Загора; Държавна опера, гр.Стара Загора; Младежки театър, гр.София и Национален  Дворец на културата, София. През 2011 година мюзикълът  „Космическа приказка” е представен на сцената на Brucknerhaus /Концертен дом/ в гр. Линц - Австрия, а през 2012година  на сцената на Gasteig /Дом на културата/  гр. Мюнхен, Германия. Детската студия  има  многобройни изяви и в спектакли на Държавна опера-Стара Загора – оперите „Бохеми“, „Турандот“, „Лучия ди Ламермур“, „Тоска“, „Кармен“ и др., в балетите "Лешникотрошачката", "Кръстопът на страстта", „Лебедово езеро“, „Пепеляшка“, „Фантастичното дюкянче“, „Нестинарка“, в концертите „Сън“ и „Танцувай с нас“, в спектакъла „Балетни мечти“.

Ръководител на балетната школа на „Маргаритки“ е Радост-Младенова Арабаджиева. Ръководител на вокалната студия е Зорница Желязкова.

Основен двигател на цялата амбициозна продукция и представяне на талантливите „Маргаритки“, вече Детско-юношеска студия за опера и балет,  е Маргарита Шоселова, която е ръководител на Студията и автор на много от музиката на песните.

„Машина на времето“ - видео

Билети на касите на Софийската опера и балет

Цени на билетите 10 лева.

Организирани посещения – 8 лв.

Каса, София, ул. Врабча № 1
Информация: 02/80 06 266, 0879 407 643
Продажби: 02/981 15 49, 0885 377 898, 0877 938 823
На касите на ePay
Онлайн www.operasofia.bg