"Реквием" на Верди разтърси душите на публиката в Белоградчик - БНР

"Реквием" на Верди разтърси душите на публиката в Белоградчик - БНР Снимка: Иванка Петрова

http://bnr.bg/vidin/post/100998291/rekviem-na-verdi-raztarsi-dushite-na-publikata-v-belogradchik

„Вечен покой дари им, Господи,/ и вечна светлина нека им свети...” Преди да зазвучат тези първи акорди от Вердиевия Реквием маестро Памен Карталов и монсеньор Страхил Каваленов, генерален викарий на Никополска епархия, се обърнаха с приветствия към публиката.

Академик Карталов напомни за посвещението на вечерта:

„Поводът, който ни събра тази вечер са четири прекрасни дати – 1648 г., когато се основава епархията Никополис адиструм. 1688 г. – Чипровското въстание. 1850 г. – Видинското и Белоградчишкото въстание- 1874 г. – написването на меса „Реквием” от Джузепе Верди.”

Монсеньор Страхил Каваленов разказа накратко историята на епархията:

„Вече 370 години християните от католически вероизповедание от Никополската епархия, обхващаща територията на Северна България от Дунав до Стара планина, живеят своята вяра в единство с универсалната църква, като преодоляват с търпение и смирение трудностите и споделят радостите и успехите на нашия български народ. Създадена от папа Инокентий Х през 1648г., епархията ни получава древно и символично име – името на римския град Никополис – градът на победата при Дунав. И мисията ѝ е да се грижи за духовните нужди на българите католици, изповядвали до началото на 17 в. Павликянството и покръстени от босненски монаси - францисканци.”

Ето какво сподели маестро Карталов преди представлението:

„След  този огромен труд за представяне на България и за спечелване на „световната купа” на изкуството на сцената на Балшой театър, мисля, че не трябваше и да мислим да отлагаме нашия прекрасен летен оперен и балетен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали”. Затова беше форсмажорно, защото имахме много задачи и се страхувах дали ще успеем така достойно и професионално да подготвим програмата за този сезон. ... Тази седмица започваме с Реквием на Верди – една изключителна творба, която композиторът посвещава на своите приятели Росини и Мадзони. Този повод ми дава и мотивацията този реквием да посветим и на героите и патриотите на Чипровското въстание, когато българските католици  от този край се вдигат за освобождение на България. Също така например е Никополската епархия – епархия Никополис адиструм, която има един хубав юбилей – 370 години. 330 години Чипровско въстание. Но защо не тук да не влезе в един хомогенен синтез и патриотизма на православните българи, които веднага след българските католици се вдигат на бунт срещу османското владичество и точно в Раковишкия манастир те вземат решение за въстанията на Северозападна България.”

 

Снимки: Светослав Николов

Новини и събития