"Реквием" на Верди за първи път на третия фестивал "Опера на върховете" - БТА, Ирина Симеонова
14 юли 2018

"Реквием" на Верди за първи път на третия фестивал "Опера на върховете" - БТА, Ирина Симеонова

           "Реквием" на Джузепе Верди ще прозвучи за първи път на третия летен фестивал "Опера на върховете". Това съобщиха от Софийската опера и балет.

           Произведението ще бъде представено на 20 юли и е посветено на 370 годишнина от основаването на Никополската епархия, на 330 години от избухването на  Чипровското въстание и в памет на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850 г.

           Солисти ще са Габриела Георгиева, сопран; Гергана Русекова, мецосопран; Камен Чанев, тенор; Светозар Рангелов, бас. Произведението ще се изпълнява от хора и оркестъра на Софийската опера и балет, а диригент ще е Ерих Вехтер.

           В "Реквием" чрез музиката си авторът пресъздава една от най-важните сцени за религията - Страшния съд. За Джузепе Верди тя не носи популярния смисъл - за Деня на изкуплението, а безжалостна инвазия на смъртта. Творба, провокирана от трагични загуби в живота на композитора, с която той се прекланя пред паметта на две важни фигури в неговия живот - големият италиански композитор Джоакино Росини и знаменития писател Алесандро Манцони. Затова и "Реквием" се възприема като творба, изпълнена с чувство на острота на преживяванията на композитора. И до днес "Реквием" на Верди е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр. С тази творба организаторите на фестивала ще отдадат почитта си към загиналите.   

       /ИС/

/Ирина Симеонова, БТА/