Харизматичният Орлин Горанов играе ролята на Сам, единият от тримата потенциални бащи на Софи, в мюзикъла „Мамма mia!“ на сцената на Софийската опера

Орлин Горанов е  утвърдено име българската популярна музика. Песни за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други известни композитори. Горанов  има и други  амплоа. Той е и оперен певец, и актьор.

Артистът е възпитаник на хор „Бодра смяна“. Музикалната му дарба и неговите великолепните гласови данни са открити от Стефан Диомов по време на военната му служба в Ансамбъла на ГУСВ, чийто солист остава до 1985 г.

Горанов завършва Музикалният факултет на Българската държавна консерватория през 1990 г. в класа на Констанца Вачкова. От 1989 е солист на Пловдивската опера. Изпълнява теноровите партии в много италиански опери: „Травиата“, „Трубадур“, „Аида“, „Риголето“ и „Отело“ от Джузепе Верди, „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и др.

Още през дебюта му на „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г. представената от него песен „Интимно“ (муз. Стефан Диомов) печели „Първа награда“.

 По време на годините, в които се провежда конкурсът „Мелодия на годината“, е един от водещите певци (от 1986 г.). През 1980-те и 1990-те години особено популярен е дуетът му с Кристина Димитрова.

В следващите няколко години става известен сред водещите певци в българската популярна музика. За създаването на елегантния му стил допринася и сътрудничеството му с Александър Бръзицов. Едно от емблематичните му изпълнения е на песента „Светът е за двама“ по музика на Мария Нейкова, а сред международните му награди, които получава в началото на 80-те са: „Първа награда“ на „Шлагерфестивал“ в Дрезден, „Трета награда“ на „Интерталант“ в Прага, Голямата награда „Златният Орфей“ и др.

През 2010 г. участва във филма Мисия Лондон като Президентът, един от главните герои.

Певецът печели много първи  награди. Осъществява концертни турнета в Русия,  Германия, Австрия, Италия, Испания, Унгария, Чехословакия и др.

Орлин Горанов е ангажиран и с обществена дейност. През 2009 г. става член на Ордена на рицарите-тамплиери.  Певецът е в групата на българските масони, чиято традиция е стара.  На Учредително събрание през 1917 година тържествено е провъзгласено създаването на Великата символична ложа на България, с върховен управител Великият майстор Александър Протогеров. За Горанов е чест, че през бурните години в периода между две световни войни българското масонство укрепва и се превръща в значим вътрешен и международен фактор. Прави впечатление, че българските свободни зидари се включват активно в политическия живот на страната. През разглеждания период реално няма правителство без участието на масони в него. Свободни зидари има във всички партии от политическия спектър на страната.

Мечтата на Орлин Горанов е била да стане лекар. Съдбата обаче променя плановете му и го насочва към музиката. Прекрасният му тенор радва всички, които са на негови представления.

Да му пожелаем успех в ролята на Сам – единият от тримата потенциални бащи на красивата девойка Софи. В спектакълът, чиято премиера е на 18 юли, ще участват  неповторимите:  Люси Козарева, Весела Делчева, Деница Шопова, Ники Сотиров, Влади Михайлов, Николай Павлов и др.

Новини и събития