11 юли 2018

БТА - В полунощ започва строежът на декорите на "Мама миа" - "копие" на гръцки остров - Пенка Момчилова, БТА

           В полунощ тази вечер започва строежът на декорите за мюзикъла Mamma Mia!, съобщи на пресконференция днес акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла.

           За две години са откупени правата за мюзикъла по либретото на Катрин Джонсън, по идея на Джуди Креймър, и музика на Бени Андершон и Бьорн Улвеус от АББА, уточни Карталов.

           Декорът е монументален - представлението е било предвидено за традиционната постановка на Софийската опера на открито в началото на лятото, но заради ремонти и други затруднения идеята не е осъществена, отбеляза режисьорът.

           По думите му, сценографията е съвсем естествена - като картичка от гръцки остров. Между елементите са вятърна мелница, в която живеят тримата евентуални бащи на Софи - майката Дона не им е осигурила хотел, защото не ги е канила на сватбата на дъщеря си. Между атракциите са още лодка, движеща се по сцената, коне, "истинско море", в което артистите "плуват". С промени за секунди на две кулиси често и бързо се сменят екстериорът и интериорът.

           Спектакълът - пътуване в мечтите на главната героиня Софи, да обича и да бъде обичана, е динамичен, но не имитира филма, който е като клип с постоянната смяна на местата. Фокусът на сцената е върху психологията на героите с техните драми, радости, вълнения, съмнения. . . Всичко това прави авторската режисьорска и сценографска версия съвсем различна от десетките и стотиците, които могат да се видят и в интернет, каза Пламен Карталов.      

           Маестрото не е правил кастинг в традиционния смисъл, а е поканил на прослушване доказали се артисти от различни жанрове - опера, мюзикъл, рок, поп, драматичен театър, и е убеден, че е намерил най-подходящите изпълнители за 12-те главни роли. Между първите, с които е разговарял, са Орлин Горанов и Ники Сотиров, който сам пожелал да участва. Двамата са в ролите на бащите. Орлин Горанов е Сам - заедно с Влади Михайлов и Кирил Иванов, а Ники Сотиров - Бил, с Александър Георгиев. В партията на Хари се редуват Симеон Владов и Николай Павлов.

           Сред артистите от силната група на Музикалния театър, с опит в мюзикълите, са Весела Делчева - Софи, Людмила Козарева и Еделина Кънева - Дона, Денко Проданов - Скай. Някои от гостите "делят" ролите с артисти от операта, които също играят и мюзикъли, повече детски, припомни Карталов. Роузи са Деница Шопова и Силвана Пръвчева, Таня - Яница Маслинкова и Елена Стоянова.

           Хитовете на АББА са преведени на български и са разиграни като миниатюри, от които е "конструиран" целият спектакъл, по думите на режисьора. Органично вплетени в действието са и танците. Между примерите е забавно-еротичната сцена на плажа след бурна нощ, без нищо вулгарно, отбеляза Пламен Карталов.

           Звучат четири електрически пиана, три китари и перкусии. Диригент е Светослав Лазаров, хореограф - Риолина Топалова. Сценографията е на Нела Стоянова, костюмите - на Християна Михалева. Преводът е на Милена Боринова. Озвучаването е поверено на "Жокер медиа".

       /ПП/

София, 10 юли /Пенка Момчилова, БТА/