10.07.2018 18:00ч - ЗАЛЕЗЪТ НА БОГОВЕТЕ - РИХАРД ВАГНЕР
10 юли 2018

10.07.2018 18:00ч - ЗАЛЕЗЪТ НА БОГОВЕТЕ - РИХАРД ВАГНЕР

Скъпи приятели,Все още отзвучават аплодисментите  на руската публика в Болшой театър – Москва за българския „Пръстен на нибелунга“.Аплодисментите  на българската и чуждестранна публика, на почитатели на Вагнер от цял свят огласят и спектаклите на тертралогията тук, в Софийската опера на летния Вагнеров фестивал.Пътуването с  „Пръстенът на нибелунга“ ще кулминира  на 10 юли от 18.00 часа със  на „Залезът на боговете“.

600 GOTTERDAMMERUNG 2

Събитието „Пръстенът на нибелунага“ привлече не само поклонници на Вагнер от цял свят, но и чуждестранни критици.Едн от тях, Клаус Биланд е убеден, че  бурните аплодисменти на публиката от цял свят за „Пръстена“ на Пламен Карталов предвещават, че тя  ще стане „по своемо култова постановка, както това бе с тази на Гьоц Фридрих в Берлин от средата на 1980 г.“ Той отбелязва и „огромната жизненост и новаторство“ на постановката.  Клаус Биланд е убеден, че софийският „Пръстен“ се превръща в международно, глобално събитие.Убеден е, че този „Пръстен“ е „прекрасно въведение във величавата творба на Вагнер за една публика, която досега не се е срещала с този шедьовър и най-вече за младата публика, така желана за бъдещето на операта като съвременен вид изкуство.

600 GOTTERDAMMERUNG 3

Вагнеровата тетралогия, „Пръстенът на нибелунга“ е всъщност една приказка с извечен сюжет. Това е приказка за откраднатото злато, породило разрушаването на един свят на всемирна хармония. Сюжетът се разгръща през перипетиите във „Валкюра“ и „Зигфрид“ и завършва с изгубената надежда за обновяване на света в  „Залезът на боговете“.Тази приказка-притча, сътворена от въображението и прозренията на режисьора Пламен Карталов заедно с  творческия екип, завладява сетивата, предизвиква размисли за времето, в което живеем.

600 GOTTERDAMMERUNG 6
Пред нас се разиграва съвременен театър, мултимедиен спектакъл с превъзходни певци-актьори и забележителен оркестър, водени от познавача на вагнеровата музика, маестро Ерих Вехтер.Пламен Карталов пренася своя „Пръстен“ в света на фантазията, един малко детски, непосредствен спектакъл. Ето какво споделя той:„Това е Вагнер за всички и за всеки. Въпреки, че тетралогията на Вагнер се основава на мита, тя има и социално-политически подтекст, който разказва една апокалпитична история за враждата между различните социални групи, която води до краха на човешкото общество.“

600 GOTTERDAMMERUNG 8

Българският „Пръстен“ не прилича на никой друг в света е убедена руската киртика.„Това е вълшебна приказка, фентъзи, разказваща за жителите на някаква измислена цивилизация, сред стихии – въздух, вода, небе.“ Според руската критичка  Ирина Муравеева.

600 GOTTERDAMMERUNG 13

Ако искате да изживеете тази вълшебна приказка, бъдете с нас, скъпи приятели на 10 юли от 18.00 часа със „Залезът на боговете“. Последният спектакъл от тетралогията „Пръстен на нибелунга“, изкован от ансамбъла на Софийската опера с всетодайност и обич, с професионализъм и отдаденост, с усещане за мисия в нашето тревожно време на войни по време на мир.

600GOTTERDAMMERUNG 8

В спектакълът участват: Мартин Илиев, Атанас Младенов, Бисер Георгиев, Ангел Христов, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Флора Търпоманова, Ина Петрова, Цвета Сарамбелиева, Милена Гюрова, Елена Маринова

Диригент ЕРИХ ВЕХТЕР

Постъновъчен екип:
Режисьор - Пламен Карталов
Художник - Николай Панайотов
Режисьор мултимедия - Вера Петрова
Художник мултимедия - Георги Христов
Хормайстор - Виолета Димитрова
Художествено осветление - Андрей Хайдиняк
Музикална Подготовка - Рихард Тримборн

Вашите билети може да закупите от касата на Софийската опера и балет на ул.„Врабча“ №1 или онлайн на www.operasofia.bg.

Ваша Софийска опера и балет