БНР, Лъчезар Цветков - След успешния гастрол в Русия, Софийската опера ще радва почитателите си с фестивала "Опера в парка"
29 май 2018

БНР, Лъчезар Цветков - След успешния гастрол в Русия, Софийската опера ще радва почитателите си с фестивала "Опера в парка"

Предстои традиционният фестивал "Опера в парка", който ще има своето девето издание. Фестивалът се провежда в парка на Военната академия "Г. С. Раковски" и тази година ще бъде открит с постановката "Лакме". 

В предаването "Нещо повече" музикологът и специалист по оперно изкуство д-р Магдалена Манолова коментира изключително успешния сезон за Националната опера и балет, която неотдавна направи гастрол в емблематичния Болшой театър: 

"Подготвяше се не само гостуването на сцената на Болшой театър, но и "Янините девет братя" на Любомир Пипков - едно изключително заглавие, с което неслучайно на 22 март се откри големия световен форум "Опера Европа". Болшой театър се срина от аплодисменти - по 15 минути, което показва и интерес към темите. Защото в днешно време е много важно да "хванеш" публиката не само с изкуството, но и с темите и начина, по който ти предлагаш тези, иначе познати, стандартни теми."

"Може да се каже, че българската опера е световно неизвестна в голямото море на оперното изкуство. Премиерата на "Янините девет братя" предизвика не само овациите на нашата публика, но и огромен интерес сред специалистите, които дойдоха на този форум и които обсъждаха проблемите на операта в бъдеще", каза още музикологът.

По повод поантата Вагнер в афиша на операта Манолова припомни, че целият цикъл е започнал да се подготвя още през 2010 година:

"Предизвикателството, което Пламен Карталов избра, беше да направи Вагнер основно с българските млади певци. Това, може да се каже, е големият взрив на Софийската опера, който взривява публиката навсякъде, където се правят тези спектакли." 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Интервю на Лъчезар Цветков с Магдалена Манолова

http://bnr.bg/horizont/post/100976906/opera