Цветелина Василева в ролята на Аида от едноименната опера на Верди на 10 юни
26 апр 2016

Цветелина Василева в ролята на Аида от едноименната опера на Верди на 10 юни

След като завършва Националната музикална академия в София, Цветелина Василева дебютира на сцената на Националната опера като Амелия в „Бал с маски”. През следващите сезони тя изпълнява ролята на Елизабет в „Дон Карлос”, Дездемона в „Отело”, Леонора в „Трубадур”. Междувременно печели международните конкурси в Италия „T. Скипа” и „Фр. Чилеа” и специализира при прочутия тенор К. Бергонци в Милано, Ла Скала.

Василева дебютира с партията на Леонора в Трубадур” в Сан Франциско, а през следващия сезон пее на премиерата на „Руслан и Людмила” от Глинка и в „Коронацията на Попея” – диригент П. Съмърс.
По същото време получава много висока оценка от критиката и публиката за ролята ѝ на  Шарка в „Шарка” на реномирания Международен фестивал в Уексфорд: „Цветелина Василева е пронизителен драматичен сопран, който по това време следващата година би трябвало да е името на устните на всеки оперен импресарио”, а критик на „Таймс” пише за нея „…красив, подобен на меч сопранов тон, сроден с истинската музикална чувствителност”.

Много от диригентите, с които сопранът Цветелина Василева е имала удоволствието да си сътрудничи, включват:
A. Гуаданьо, M. Арена, Д. Орен, Б. Хайтинк, К. Рици, M. Армилиато, Н. Луизоти, Ф. Джордан, Юн Меркл, A. Фишер, Фр. Шаслен, Ж. Делакот, Р. Армстронг, Ст. Меркурио, Царгросек, Ед. Мюлер, Ликата, Куатроки, Дж. Адамс, П. Съмърс и др.

Цветелина Василева е изнасяла концерти в Италия, Франция, Холандия и т.н.:
В Концертгебау, Амстердам – „Сватба” на Стравински, в Рецитална зала „Джордж Уестън“, Торонто – „Жана д‘Арк” от Верди, в Роял Албърт Хол, Лондон – „Нощи на звездите” с Армилиато, Агнес Балца, Даниела Деси, Розалинд Плоурайт, Дж. Килико, Хосе Кура, Джузепе Джакомини и на Червения площад, Москва – Гала концерт.