Марчин Брониковски - баритон – Евгений Онегин на 1 юни в Софийската опера
23 май 2018

Марчин Брониковски - баритон – Евгений Онегин на 1 юни в Софийската опера

Марчин Брониковски е роден във Варшава, учи в колеж по музика, а след това продължава образованието си в Музикалната Академия в София в класа на професор Руско Русков, както и в Accademia Rossiniana в Песаро под ръководството на Алберто Зеда. Специализира при Карло Бергонзи в Тетър Ла Скала в Милано. Марчин Брониковски е лауреат на международните конкурси по пеене в Памплона и Билбао (Испания), Кардиф (Ирландия), Вервиер (Белгия), Варшава (Полша), Претория (Република Южна Африка) Осло (Норвегия), и Хелзинки (Финландия).

Репертоарът на Марчин Брониковски включва централните баритонови партии в опери на Моцарт, Росини, Доницети, Леонкавало, Верди, Гуно, Бизе, Чайковски, Пучини и др. Пял е в едни от най-известните оперни театри в света като Кралската Опера “Ковънт Гардън” в Лондон, в Страсбург, Кейптаун (Опера Нико), Атина, Тел Авив, Билбао, Малага, Памплона, Палма де Майорка, Менорка, Овиедо, Берлин (Дойче Опера), Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Дрезден, Залцбург, Шанхай, Москва (Болшой Театър), Варшава (Държавна Опера), Краков и много други.

Участвал е в музикални фестивали по цял свят. На сцената е партнирал на Хосе Карерас, Едита Груберова, Денис Грейвс, Евгени Нестеренко и много други световноизвестни певци. Пял е под диригентската палка на едни от най-големите диригенти на нашето време. Марчин Брониковски се изявява често на концертния подиум, както и в кантатно-ораториалния жанр. Ангажиментите му включват концерти с Израелския Симфоничен Оркестър, Варшавската Държавна Филхармония, Оркестърът на полската Телевизия и Радио, Северно-холандската Филхармония, Испанската RTVE, Байеришер Рундфунк, Виенски Симфоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Лайпциг, Кьолн, Хановер, Финландска Тапиола Симфониета (Tapiola Sinfonietta), Оркестърът на Хелзинкската Опера.

Пял е с Хосе Карерас във Варшава на концерт по случай 50-годишния юбилей на UNICEF, както и в Опера Галас при Академия Навал – Ливорно, в Монументалният театър – Мадрид, Милано (организирано от Театър ла Скала), Кьолнската филхармония, Йерусалимската филхармония, Флорида и Ирландия. Изнесъл е рецитали на Международния фестивал на ораториите “Вратиславия Кантанс” ("Wratislavia Cantans") в Полша, както и в Кюнзелзау – Германия (за 50 годишния юбилей на Фирма ВЮРТ), Фестивалът Шуберт – Варшава, Болшой Театър – Москва (Зала Бетховен), Държавната концертна зала – Дъблин, Фестивалът Кангасниеми – Финландия, Селозали – Еспоо и т.н. Има записи на CD и радио-телевизионни записи за много страни. Той дебютира на сцената на Миланската скала в ролята на Ескамилио от оп. “Кармен” на Бизе под диригентството на Мишел Пласон. Ивал е дебют в Teatro La Fenice във Венеция с операта на Масне “Кралят на Лахор”.