Джордано Белинкампи ще дирижира „Аида“ в Софийската опера и балет на 8, 9 и 10 юни
22 май 2018

Джордано Белинкампи ще дирижира „Аида“ в Софийската опера и балет на 8, 9 и 10 юни

Джордано Белинкампи е музикален директор на Окландската филхармония и главен диригент на Кристиансанския симфоничен оркестър. Роден е в Италия, но се мести в Копенхаген на ранна възраст. Започва кариерата си като тромбонист в Кралския датски оркестър, преди да направи професионалния си дебют като диригент през 1994 г. Преди това е бил главен диригент на „И Помериджи Музикали“, Милано, генерален музикален директор на Дуйсбургската филхармония в периода 2012 – 2017 г., генерален музикален директор на Датската национална опера, Орхус, от 2005 до 2013 г., музикален директор на Копенхагенския филхармоничен оркестър в периода 2000 – 2006 г. и, между 1997 и 2000 г., е също и главен диригент на синфониета „Ателас“ Копенхаген, водещия съвременен ансамбъл в Дания.

Белинкампи се радва на редовни връзки като гост-диригент на много оркестри по света, особено в Скандинавия и Европа, включително кралските оркестри в Стокхолм и Ротердам, Кралския фламандски оркестър и Санкт-Петербургския симфоничен оркестър, но също и в Северна Америка, Азия и Австралия. С огромен репертоар, обхващащ класическа, романтична и съвременна музика, той е особено прочут с необикновените си умения в симфоничните традиции на Централна Европа, Италия и Скандинавия, и с интерпретациите си на значими хорови и вокални произведения. През 2015 г. той се фокусира върху 150-ата годишнина от рождението на Карл Нилсен, като изпълнява богата селекция от негови произведения в Дания и чужбина.

Върховите му моменти от последните сезони включват концертни изпълнения на „Отело“ от Верди и „Манон Леско“ от Пучини с Окландската филхармония, гала-изпълненията на Вагнерова оперна и оркестрова музика с Дуйсбургската филхармония, за да отбележи новото откриване на дома на оркестъра в зала Меркаторхале в Дуйсбург, и приетата със силно одобрение визита в легендарната зала „Концертгебау“ в Амстердам с репертоар от Нилсен, Сибелиус и Бетовен. Той се връща да работи с Датския национален симфоничен оркестър и със симфоничните оркестри на Хелзинборх, Тасмания и Толедо, на Лахтийския симфоничен оркестър, оркестрите на Гьотеборгската опера и Каселския държавен театър, Тиролкия симфоничен оркестър Инсбрук и симфоничния оркестър Даегу в Южна Кореа. През сезон 17/18 той внася важен репертоар в Окланд и Кристиансан, включително концертно изпълнение на „Аида“ в Окланд и сценични спектакли на „Травиата“ с Кристиансанската опера, връща се при синфониета „Ателас“ и „И Помериджи Музикали“ Милано, и дирижира четири програми със симфоничния оркестър на Толедо.

Той има и отлични постижения и в областта на операта, откакто дебютира с Кралската опера в Копенхаген с „Бохеми“ през 2000 г. Оттогава е дирижирал много от великите италиански произведения в Кралската опера със специален фокус върху Пучини и Верди, включително прочутата нова постановка на „Аида“ при откриването на нейния нов театър през 2005 г. Изявява се многократно с Дойче Опера ам Райн, с която затваря сезон 12/13 с нова постановка на „Луиза Милер“, а през сезон 13/14 дирижира още спектакли на „Луиза Милер“ и „Норма“ в допълнение към „Бохеми“ и „Селска чест“/„Палячи“. Докато е директор на Датската национална опера, Белинкампи дирижира творби като „Кавалерът на розата“, „Летящият холандец“, „Тристан и Изолда“, „Дон Жуан“ и „Вълшебната флейта“.

Той поддържа също така близки отношения с много от водещите в света оперни певци, включително Анджела Георгиу, Джоузеф Калея и Роберто Аланя, работейки регулярно с тях на оркестрови гала вечери и рецитали, както и е много търсен акомпанятор от водещи инструменталисти като Сара Чанг и Анджела Хюит.

Обширната дискография Белинкампи включва многобройни записи за марките „Da Capo“ и „Marco Polo“ на датски композитори от класическата епоха до настоящето, включително Холмбу, Ломбю, Йоахим Андерсен, Пер Норгард, а премиерният запис на операта „Пантофите“ на Вейсе, както и италиански оперни арии с Липинг Чанг и Пражката филхармония, Третата симфония на Нилсен – за „EMI Classics“, както и произведения от Свенсен и Уолтън. През 2016 г. излиза първият му запис с Дуйсбургската филхармония с Концерт за цигулка на Нилсен със солист Коля Блахер.

Като преподавател в Кралската датска академия Джордано Белинкампи е посветен на работата си с бъдещи поколения оркестрови музиканти и диригенти, а също така редовно дава майсторски класове и е член на журито на редица музикални конкурси за диригенти. През 2010 г. получава званието Рицар на Ордена на Данеброг, награда, връчвана от датското кралско семейство за принос към датската култура. Притежава също така титлата Кавалер от Президента на Италия за международно разпространение и реклама на италианската музика.