БТА, Оля Ал-Ахмед - Триумф на Софийската опера с Вагнер в московския Болшой театър
21 май 2018

БТА, Оля Ал-Ахмед - Триумф на Софийската опера с Вагнер в московския Болшой театър

С блестящ успех се увенча премиерният спектакъл "Рейнско злато" от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер на Софийската опера в Болшой театър, с гост-диригент Ерих Вехтер. С 15-минутен аплауз и препълнена зала на крак руската публика отговори на усилията на българските оперни артисти. Вълнението да изпълняват Вагнер на най-изисканата сцена в света и пред най-взискателната публика мотивира наистина до краен предел всеки един от българските музиканти. И чудото се случи. Препълнената зала на историческата сцена на Болшой театър в Москва аплодира българските изпълнители на крак с викове "Браво!".

"Изключително съм доволен от премиерния спектакъл на Вагнер "Рейнско злато". Артистите наистина заслужиха аплодисментите на публиката. 2 часа и 40 минути действие, без антракт, през което никой не мръдна в залата, никой не се поддаде на изкушението да си тръгне - това означава успех! За първи път сме тук след 6-годишна подготовка за стъпването на тази сцена в този театър. Това е голямо постижение за всички ни. Благодаря на Министерството на културата и на Българския културен институт в Москва за цялостната подкрепа, която ни оказаха, за да се случат тези гастроли", каза след спектакъла за БТА академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

След триумфалното представяне на първият спектакъл на Вагнер зад кулисите артистите се прегръщаха и поздравяваха един друг. Вълнението им преди спектакъла бе голямо, а радостта им след това двойно по-голяма. Директорът на Болшой театър Владимир Урин изгледа целия спектакъл от ложата си, като преди това той сподели, "че най-големият изпит за българските изпълнители е представянето им на Вагнер". Изпитът е взет, и то с отличен. За което свидетелстваше пълният партер, пълните шест балкона и нестихващите аплодисменти. Сред присъстващите имаше много чужденци и най-вече германци. 

Вторият спектакъл от тетралогията "Валкюра", който започна в 17 часа и продължи до 22 часа предизвика същото възхищение на публиката.  И на двата спектакъла залата беше пълна. Точно 2500 души аплодираха българските изпълнители от Софийската опера и балет. Истински връх в репертоара си постигна Софийска опера с тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер в Москва.

Маестро Карталов доказа на руската публиката не само режисьорските си авангардни умения, той успя да въвлече и омагьоса зрителите със своите новаторски идеи и иновации.

Днес предстои шестчасовото изпълнение на "Зигфрид" със специален гост президента на Република България Румен Радев .

"Залезът на боговете" на 23 май е заключителния спектакъл от гастролите на Софийската опера и балет в руската столица.

Видео на Оля Ал-Ахмед - БТА

http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_bkixhw5l